"Äxter" (med betoning på andra stavelsen) är Pitemål och betyder enligt gruppmedlemmen Bitte Lundström "fruktansvärt pigg och alert".
Ett passande namn på Älvsbyns teatergrupp, som de senaste två somrarna satt upp farsen "Hemlighuset" i Kanislogen. Dessförinnan har de sex aktörerna vid flera tillfällen också medverkat i Älvsbyns lokalrevy på Forum.
- Det ska bli roligt att återvända till scenen i Forumsalongen, säger Erik Ellingsson och får medhåll av de övriga.
Bakgrunden till att Äxter antagit utmaningen att författa en egen fars är att både Älvsby kyrka och regionen firar 200-årsjubileum i år.
Historik
Som projektledare för jubileumsåret vände sig Per Nilsson till folkhögskolans samordnare Monica Johansson med en förfrågan om att ordna någon slags historisk teaterföreställning. Hon kontaktade i sin tur teatergruppen Äxter.
- Vi är ju vad vi heter så vi behövde inte lång betänketid för att haka på och samarbeta med folkhögskolan, säger Bitte Lundström.
Uppslaget till "Den prästaktige tjufven" har Äxter fått genom att plocka ut lite anekdoter från jubileumsboken "Älvsbybygdens historia - Kyrkan 200 år".
- Pjäsen utspelar sig från sekelskiftet och framåt. Vad gäller historiska fakta kan man säga att vi har tagit oss mycket konstnärliga friheter, erkänner Anneli Lundberg.
Skrivhjälp
Än så länge jobbar gruppen med ett "flytande manus", det vill säga ingen vet hur det kommer att se ut i slutänden.
- Grundhistorien är klar. Det är bara vad som ska hända i början, mitten och slutet som återstår, säger Andreas Wiklund med glimten i ögat.
Som extra skrivhjälp har Äxter anlitat en gammal revybekant: Pitebon Irja Wallmark, som numera spelar med Roknäsrevyn.
- Hon står för strukturen. Irja är liksom ströbrödet som håller ihop vår köttbulle. Det behövs mycket ströbröd om det som vi geggar ihop ska hålla när det hamnar i stekpannan, förklarar Andreas Wiklund.
Förvecklingar
En elak utomsocknes präst har en viktig roll, likaså en klumpig pojktjuv som rymt från häktet i Älvsbyn.
Pjäsen utspelar sig på en bondgård. Förvecklingarna är många och Pitemålet härjar fritt i replikerna.
- På slutet blir det lite kärlek också, lovar Bitte Lundström.