Livslång författardröm slår in

Rose-Marie Grundström Linder i Abborträsk har nyligen fått svart på vitt på att hon kan titulera sig författare till professionen. Hon har blivit invald i Författarförbundet, de litterära yrkesutövarnas fackliga organisation.

Research på toppen av Korpberget i Lycksele tillsammans med hunden Ozzy.

Research på toppen av Korpberget i Lycksele tillsammans med hunden Ozzy.

Foto: Lena Linder Björkenstam

ABBORRTRÄSK2014-01-27 06:00

Debutboken "Vitterkarlens Varning och andra sällsamma berättelser ifrån farfar Helogs tid" gavs ut på Lumio förlag i Hedenäset 2009.

– Vitterhistorierna är berättelser som jag hörde i min barndom och jag ville samla dem av kulturhistorisk anledning. Gamla berättelser, sägner och myter är värda att bevara eftersom de säger oss något om vilka vi är och har varit. En uppföljare är på gång, säger Rose-Marie Grundström Linder.

Miljöengagemang

Historia och människornas samspel med naturen är kulturarv som intresserar henne, vilket märks i den fortsatta litterära verksamheten som vittnar om ett stort engagemang för miljöfrågor. Två år efter debuten medverkade hon i antologin till Nobelpristagaren Tomas Tranströmers ära, "181 dikter till Tranströmer", då utamaningen var att skriva i hans anda – det vill säga dikta med kodade budskap. Den utgavs på Tolvnitton förlag, liksom 2012 års antologi "Världens sista diktsamling" där Rose-Marie Grundström Linder också är med. Samma år gav hon ut "Alternativt Eden", den första boken av tre med en biolog från Abborrträsk som huvudkaraktär.

– Det är en spänningsroman med natur- och miljötema. Den utspelar sig bland annat på Tjärnheden som är Sveriges största död-isområde med 360 sjöar inom en kvadratmil och mycket vackert. Övriga delar av Abborrträsk och så Kanada och Lapplands fjällvärld är miljöer som också förekommer i boken, säger Rose-Marie Grundström Linder.

Författare till yrket

Hon färdigställer för närvarande uppföljaren "Utsikt från Korpberget" vars titel syftar på platsen där hotellet i Lycksele i dag står.

– Där fortsätter handlingen, nu med biologens dotter i fokus. I den tredje boken kommer jag att förflytta handlingen till Island också. Sedan är jag nog färdig med det här, säger Rose-Marie Grundström Linder.

Förra året fick hon Norrländskt författarcentrums Naturastipendium, vilket innebar en sommarvistelse i konstnärshemmet Tuggengården i Lycksele. Nästa erkännande kom när hon nyligen blev medlem i det fackliga yrkesförbundet SFF, Sveriges författarförbund.

– Nu är jag granskad och godkänd och det känns stort för det är ganska svårt att uppfylla kriterierna", säger Rose-Marie Grundström Linder som även skriver noveller.

Drömmen besannas

Hon är med i de digitala skrivsajterna 1av3.se och Poeter.se. Det sistnämnda forumets jubileumsbok "10.1" hann hon däremot inte färdigställa något bidrag till:

– Nej, jag har fullt upp med min roman, så jag missade det helt.

På sin hemsida skriver Rose-Marie Grundström Linder att en livslång dröm börjar gå i uppfyllelse för henne:

– Jag har skrivit i hela mitt liv och att som 61-åring ha fått möjlighet att komma igång lite mer på allvar känns underbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!