Hur länge är strax?

23 juni 2017 05:00

Det finns en liten by på Sollerön i Siljan i Dalarna som ligger mig lite extra varmt om hjärtat på midsommarafton. Inte för att jag varit där, utan för den vemodigt somriga melodin i visan som fått namn efter denna by. Utanmyra! Visa från Utanmyra. Helst vill jag lyssna på Jan Johanssons närmast förströdda pianotolkning av visan. Så skört och med ett vemod som liksom sköljer själen lite extra ren.

Det finns två olika texter till den här visan, men för egen del är jag bara ute efter de vackra tonerna. Lyssna på den!

Själv ska jag nog lyssna på lite Merit Hemmingson också en dag som denna.

Midsommarafton – årets bästa dag brukar jag skriva, men vi behöver inte orda mer om det. Så jag tänkte skriva om adverbet "strax" och en rad andra relativt oprecisa tidsbegrepp istället. Att strax betyder en relativt kort tidsrymd kan vi nog vara överens om, men går det att tidsbestämma.

Och vad är egentligen skillnaden mellan strax, snart, stund och ögonblick? Jag erkänner villigt att jag inte har en aning, men kan självfallet tycka att det innebär att det får gå lite mer tid än när något ska ske genast eller nu.

På nätet har någon försökt sig på att tidsbestämma begreppen och påstår att ett ögonblick är tre minuter, strax tolv minuter, snart 24 minuter och en stund 48 minuter. Det behöver inte nödvändigtvis vara fel, men med tanke på min otålighet så borde det handla om sekunder istället.

Jag är mer benägen att hålla med den anonyma skribent som förklarar att ett ögonblick är lika med 0,3 sekunder. Den slutsatsen beror på att det är genomsnittstiden för Google att besvara en sökning.

Det är de mer moderna tidsbegreppen som förbryllar och irriterar mest. Jag tänker på "Jag ska bara ..." som onekligen handlar om en väldigt oprecis tidsrymd som egentligen kan vara närmast oändlig. Det är onekligen skillnad på "jag ska bara gå baklänges jorden runt" och "jag ska bara trycka på knappen först".

Vi är nog ganska många som suckar uppgivet eller drabbas av högt blodtryck när svaret på en uppmaning är "jag ska bara ...". Jag ska bara, tur att det är midsommar.

Och vad betyder "jag gör det sen"? Eller rättare sagt när infaller sen. Om en timme, ett år, i nästa liv. Jag vet inte, men jag tror att min kvinna kan ha synpunkter när jag dristar mig till att svara "sen" på en uppmaning.

Ha en skön midsommar!

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!