Tillsammans blir vi ännu starkare

I över 100 år har Piteå-Tidningen varit bygdens stora nyhetsförmedlare och bärare av det offentliga samtalet. Nu tar våra ägare steg för att trygga utgivningen så långt det går att blicka i framtiden.

4 oktober 2019 12:48

Med en ny stark ägare med stora publicistiska ambitioner får vi möjligheter att klara dagens och morgondagens utmaningar och leverera lokal journalistik och annonser.

Affären går i korthet ut på att medierörelserna i Piteå-Tidningen, Norran i Skellefteå, Norrbottens Media i Luleå (som ger ut Norrbottens-Kuriren och NSD) samlas i ett nytt mediebolag – Norr Media. Norr Media ägs i sin tur av NTM.

Piteå-Tidningen har i drygt tio år samarbetat med NTM-koncernen och vi vet vad vi ger oss in i. Det handlar om en stiftelseägd tidningskoncern där inga vinster plockas ut och alla pengar återinvesteras i verksamheterna.

Det är också en koncern som vet vikten av att behålla tidningstitlarnas karaktär och värdet på den lokala journalistiken. Med andra ord kan ni som läser Piteå-Tidningen förvänta er att vi ska fortsätta jobba lokalt och fortsätta vara den där viktiga spelaren för demokratin.

Självklart kommer Piteå-Tidningen i sitt nya sammanhang bli starkare. Vi kommer vinna samordningsfördelar på en rad områden. Men allt detta görs för att vi ska kunna fortsätta bevaka, beskriva och förklara lokala händelser i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog.

Det är det som är Piteå-Tidningens hjärta. När Lillpite spelar fotboll i höstregnet står en sportreporter från PT vid sidlinjen, när fritidshemmen har parad är vi på plats, likaväl som vi gräver fram tunga nyheter som andra försöker dölja. Vi finns där i stort och smått för läsarnas skull.

Jag vågar säga att Piteå-Tidningen i dag är en av Sveriges klart största lokaltidningar sett till befolkningen. Få kan visa att 77 procent av invånarna i spridningsområdet läser tidningen på papper varje vecka samt att vi har riktigt stora digitala besökssiffror.

Dit har vi nått genom att vara konsekventa och idoga i vår journalistik och lyssnat på våra läsare. Den positionen är förstås också nyckeln till att göra affärer. Så ni som eventuellt är rädda för att vi ska hälla in Luleå- eller Skellefteåmaterial i Piteå-Tidningen bara för att fylla en produkt med redaktionellt innehåll kan andas ut.

Det redaktionella innehållet måste vara relevant för våra läsare. Allt annat betyder att läsarna lämnar oss och det vinner ingen på. Så kärnan i den här affären är att behålla Piteå-Tidningens redaktionella särart och trygga utgivningen med andra samordningsvinster.

Piteå-Tidningen är och förblir Piteå-Tidningen som ni känner oss. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bengt Larsson