Vi får tända brasor för oss själva i kväll

Inga folksamlingar runt brasan är att vänta i kväll, men en liten lägereld i ensamhet eller på tu man hand är gott nog i tider som dessa.

Foto:

Piteå2020-04-30 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt eldarna brinna i kväll. Det är valborgsmässoafton. Däremot ska vi kanske inte samlas i flockar vid alldeles för stora och heta brasor. Nej, absolut inte, det här är ingen dålig provokation mot riktlinjerna att hålla avstånd och undvika stora folksamlingar.
 

Men man kan göra små eldar. Låta lågorna dansa och förhäxa. Skapa lite värme i kylan bara för sig själv eller med familjen. Grilla en korv och ta ett glas. Något starkt som bränner bort torrhostan och ser till att inte maränglungorna smälter. Det där sista ska mer ses som hokus-pokus-känsla än beprövad vetenskap.
En liten eld är ofta bättre än en stor. Tänker på det där ordspråket som eventuellt äger en gnutta sanningshalt.
"Vit man göra stor brasa, sitta långt ifrån och frysa. Röd man göra liten brasa, sitta nära och mysa."


Det är underbart att sitta vid en värmande brasa, men samtidigt inte så politiskt korrekt i vårt hotade tidevarv. När man vedeldar bildas luftföroreningar i form av små partiklar som kan leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka luftvägsrelaterade sjukdomar.
Enligt Naturvårdsverket är vedeldning en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Det finns beräkningar som påstår att utsläppen från eldningen bidrar till att 1 000 personer om året dör i förtid. Illa, men det kan vara värt att lägga märke till "bidrar".
 

Sot från vedeldning har också en klimatpåverkan. 
Det tar förvisso längre tid att få fart på elden, men ett knep är att tända brasan från toppen. Enligt Naturvårdsverket så förbränns då gaserna som förångas från veden istället för att spridas som föroreningar i luften.
Det kan nog äga sin riktighet, men raka motsatsen till hur många av oss gör upp en eld.


Trots alla pekpinnar är det väl ändå läge att få tända en liten brasa en dag som denna. Hälsa våren välkommen och skrämma bort lite oknytt. Att elda denna dag har nämligen förkristna anor och har egentligen ingenting med att den sedan 1400-talet firas till minne av det kristna helgonet Sankta Walpurgis (Valborg).


Men inga stora samlingar runt brasan, alltså, och heller inga stora manifestationer av arbetarrörelsen imorgon. Det är som det är med det, men vi som återupplever fotbolls-VM 94 har en riktig godbit att se fram mot. Kvartsfinal mellan Sverige och Rumänien på lördag. En episk match som pendlade mellan hopp och förtvivlan.