Det går bra för Sverige på många sätt, men utmaningarna är stora och kommer att kosta pengar. Inte minst ökar antalet äldre med allt vad det innebär. Att i det läget grunda sin politik på skattesänkningar för oss som redan har och samtidigt försämra för arbetslösa, sjuka och andra som inte har det lika förspänt känns inte som ansvarsfull politik.
Men så tänker inte högerpartier. De flaggar för fler skattesänkningar. Något som främst gynnar de som redan har det bra ekonomiskt. Med tanke på de utmaningar som väntar tycker jag att det är korrekt att ställa skattesänkningar i ena ringhörnan och satsningar/investeringar på välfärden i den andra.
Vi lever i ett land där marknadsekonomi och nyliberala värderingar präglar nästan alla hörnstenar av samhällsbygget. Trots detta är det inte ovanligt att borgerliga politiker och debattörer återkommande försöker ge sken av att Sverige är ett socialistiskt land. Att Socialdemokraterna är ett socialistiskt parti. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Olof Palme i valdebatten 1982 deklarerade att han var demokratisk socialist och att han var stolt över det. Sedan berättade han skillnaden mellan demokratisk socialism och högerpolitik.
Ja, det är fortfarande skillnad mellan socialdemokratisk och moderat politik, men socialismen hittar du i Vänsterpartiet.
Om skattesänkningspolitiken får fortsätta, som den gjorde under åtta borgerliga regeringsår, så kommer Sverige till sist att nå en brytpunkt då det inte längre finns tillräckligt med pengar för att finansiera den allmänna välfärden. Vi får ett samhällsklimat som liknar Amerikas. Ett samhälle som i mindre utsträckning skattefinansieras och i högre finansieras med avgifter. Du behöver inte vara raketforskare för att förstå vilka det gynnar.
Gissningsvis kommer inget block att få egen majoritet och då sitter vi där med Svarte Petter igen. Ett SD som ser ut att öka och självfallet inte vill fortsätta att stå vid sidan om med mössan i hand. Man ska akta sig för överord, men för två veckor sedan skrev jag att "vi står inför ett ödesval där de demokratiska krafterna måste stå upp mot mörkerkrafterna som vill förändra Sverige".
Alla partier vill så klart förändra, men ledande SD-företrädare har vid flera tillfällen deklarerat att den frihet vi känner idag och de demokratiska spelreglerna inte är självklara om de skulle få makten. Det ska vi ta på allvar, men inte låta ske. Jag hoppas du står vid min sida.