Om inte hon, vem då?

HANNA ERIKSSON

Hanna Eriksson skriver om nakenbilder i sociala medier och varför Zara Larsson behövs.

Hanna Eriksson skriver om nakenbilder i sociala medier och varför Zara Larsson behövs.

Foto:

Piteå2015-08-13 23:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vet inte hur många timmar av min vakna tid som spenderas slösurfandes på facebook eller monotont scrollandes på instagram.

Förmodligen alldeles för många om jag börjar tänka efter, men sociala medier är något av vår tids barn. Vi behöver det och är beroende av det, på både gott och ont.

Titt som tätt när jag kollar något av alla sociala medier dyker det upp bilder på Zara Larsson, tagna av henne själv och ofta med kaxiga, humoristiska texter till.

Med bilderna följer även kommentarsfältet, och i kommentarerna hatet. Vilken bild hon lägger upp verkar inte spela så stor roll, de elaka kommentarerna regnar in ändå. Speciellt när hon lägger upp halvnakna bilder: foton där hon täcker över brösten eller visar sig i bikini.

För ett par dagar sedan lade Paradise Hotel-deltagaren Eric Hagberg ut en bild på sig själv där han står med ryggen mot kameran, naken. Kanske till och med mer naken än den bild Zara postade, om det nu går att jämföra nakenheter. Med tanke på hur Zaras kommetarsfält brukar se ut skulle man kunna tro att han, som offentlig person utan kläder på kroppen, skulle få möta samma hat. Fel.

Visst fick han elaka kommentarer, men majoriteten av de som skriver under bilden använder ord som ”kingen” och ”skön”.

Varför blir folk så upprörda över nakna kroppar när de tillhör kvinnor?

Varför är det så provocerande att vi bara måste kommentera ord som ”hora” och ”helt jävla blåst”, två helt onödiga och till och med olagliga uttalanden? Och varför händer inte samma sak för män?

Jag tror inte att det har att göra med själva nakenheten i sig att göra, och inte heller Zara som person.

Som hon själv beskriver det: ”I 99 fall av 100 är det för att jag är en högljudd och ung feminist som vägrar be om ursäkt för att jag tar plats”. Det tror jag också att det är. Det gör ont att en så ung kvinna får höras och synas i media, att hon får ta så mycket plats. Plats som annars har varit reserverad för män.

Jag vågar nästan påstå att Zara är det största exemplet på att jämställdheten i dagens samhälle inte har ”gått för långt”, hur nu jämlikhet skulle kunna bli ojämnt.

Tusentals tjejer möter idag precis samma typ av hat som Zara gör, varje dag. Därför är det så himla viktigt att faktiskt #backazara – för att hon står upp och tar kampen för oss alla.

För att hon vågar vara högljudd och vägrar tystas ned.

HANNA ERIKSSON

Läs mer om