”Ni vet väl varför vi firar jul, barn?” frågade vår gamla fröken något högtravande och uppfordrande.
Tystnaden bredde ut sig i salen. Egentligen ville fröken inte ha ett historiskt riktigt svar. Istället handlade det om att manifestera den egna kristna tron.
”Det är för att Jesus föddes” pep någon och fick en gillande blick till svar. Det här hände för väldigt längesen och det var liksom inte läge att skoja till det eller att hävda att hon spred fake news. Men det gjorde hon.
Så sker även idag, trots att väldigt många människor, även kristna, måste veta att det inte stämmer. Ingenstans i Bibeln står det att Jesus föddes i december. Det var först på 300-talet som det bestämdes att Jesus föddes den 25 december.
Det är faktiskt mer troligt att han föddes i påsktider, men att både fira födelse och död under samma helg blir nog lite för mycket.
Att valet föll på den 25 december handlar med största sannolikhet om att festligheter som Saturnalia (17-23 december) och Sol Invictus (troligen den 25 december) firades under förkristen tid i romarriket. Det blev helt enkelt viktigt att ersätta/inlemma något kristet i de hedniska förlustelserna.
Samtidigt och senare firade också de germanska kulturerna jul vid ungefär samma tid. De tidigaste hänvisningarna till julen är genom germanska månadsnamn Ærra Jéola (innan jul) eller Jiuli och Æftera Jéola (efter jul).
Julens speciella gud var Jólnir, som är ett av Odens många namn. Oden som i juletider kunde ses ridande över himlen på natten. En del forskare tror att hans framfart kan ha något med senare tiders jultomte att göra. En mer kristen tolkning är att Sankt Nikolaus är jultomtens förebild. Det är en bra historia och fullt möjlig som härledning.
Ordet jul har i alla fall levt kvar och har alltså sitt ursprung i de germanska folkens firande när vintern står som mörkast.
Att vara troende bygger på att tro på mer eller mindre fantasifulla myter. Men när historiska fakta möter tro så blir det, som sagt, ofta konstigt. Ett annat bra exempel är jungfru Maria. Den där jungfrustämpeln handlar nog om en felöversättning. I Gamla testamentet förutspår judiska profeter att en ”ung kvinna” (alma på hebreiska) ska föda en son, en messias som ska frälsa de judiska folken.
När GT översattes till grekiska så blev det lite fel. Alma (ung kvinna) blev parthenon (jungfru).
Så när myterna om Jesus så småningom kokades ihop så utsågs Maria till jungfruföderska. En myt som odlas än idag.