Musik, valfusk och fjärrstyrning

Piteå2016-11-29 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert. Vi hade hoppats på första parkett. Det blev balkong, högst upp under taket, med balkongräcket mitt i synfältet. I begynnelsen missnöjd, upptäckte jag snart att detta inte var så pjåkigt. Här kunde jag sitta och vara alldeles inaktiv. Bara njuta och låta tankarna vandra. Tänka djupsinnigheter som "tog jag fram köttfärsen ur frysen? "

Applåderandet, taktklappandet, tjoandet, visslandet och golvstampandet överlät jag åt publiken på första parkett och andra bättreaktiga ställen. Det kunde dom gott sköta. Dom hade inte betalt mer än jag, som fick halvligga för att ens få en skymt av orkestern. Från denna höjd inte mycket större än smurfar. Dessutom följer ett särskilt ansvar med att boka plats på första parkett. Ungefär som att boka plats vid nödutgången på flyget. Inte enbart förmåner. Du avkrävs insatser. Tänk på det.

Låt oss vandra vidare i musikens värld. Nyligen hade jag nöjet att träffa en av Piteås storheter, Orgeln med stort O. Orgeln var stor. Organisten var liten. I jämförelse. Tändsticksasken och Eiffeltornet. Typ. Det hindrade henne inte från att locka ur vidundret ett fantastiskt musikstycke, japanskt om jag minns rätt.

– Kan den här orgeln fjärrstyras från olika platser och länder, frågade kvinnan j stolen bredvid, när tillfälle gavs för dylikt.

– Ja, det kan den, sa orgelförevisaren.

– Ända från Japan?

– Ja, ända från Japan, när tekniken är fullt utbyggd, sa orgelmannen.

Jestaligen! Så fantastiskt och så hemskt och så hemskt fantastiskt. Vad mer än en orgel kan fjärrstyras från Tjotaheiti? På gott och ont. Sedan for tankarna iväg till USA där professorer, jurister och dataexperter starkt misstänker att valresultatet, med teknikens hjälp, manipulerats till Donald Trumps fördel.

Och det må jag säga, kan man sitta i Japan och spela på en orgel i Piteå, kan det inte vara någon match för en kreativ hackare att manipulera elektroniska rösträkningsmaskiner.

Nu handräknas miljoner och åter miljoner röster i Wisconsin, Pennsylvania och Michigan. Lämpligt nog ska allt vara klart till den 13 december, då mörkret skall flykta och sanningen stå där i ljusklar hägring. Hillery Clinton lär trots allt inte bli president, men hon kanske blir lucia.

Tillbaka till starten. Konserten. Några VR-glasögon önskas inte i julklapp, men gärna en teaterkikare.

Läs mer om