Med mobilen i örat

Foto:

Piteå2019-04-05 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag mötte henne i korsningen när jag skulle svänga höger. Hon hade mobilen mot örat och försökte med en hand svänga ut till vänster. Det såg lite bökigt ut och inte heller direkt trafiksäkert, men ut kom hon. Våra ögon möttes för en kort sekund när hon vinglade ut på Munksundsvägen. En av många syndare varje dag.

Nu är det ju dessutom straffbart och jag har noterat att polisen i Piteå avslöjat några mobilpratande förare. Böteslapp på 1 500 pix är straffet. Bra det!

Är jag då utan synd och kan kasta den första mobilen? Nej, jag har syndat, men inte numera. Min irritation mot och rädsla för mobilpratande bilförare är närmast av allergisk karaktär. Åker jag med någon annan så säger jag till. Haha, gissa om det är populärt.

Nu är det inte bara bilförare som riskerar sitt och andras liv och hälsa. Gångtrafikanter med gamnacke, som stirrar på mobilen, kliver rakt ut i gatan och vinglanden cyklister bär också ansvar för trafiksäkerheten.

Att presentera tillförlitlig statistik för hur många olyckor i trafiken som orsakas av mobilen är svårt. Det finns uppskattningar och gissningar. En undersökning gjord av Trasportstyrelsen i mars 2017 visar på ett hundratal olyckor per år (2013-2016), var av fem döda. Men mörkertalet är stort.

Sverige införde förbud mot att använda handhållen mobil den 1 februari 2018. Som sista EU-land. I många länder har förbudet varit verksamt i tio år eller mer.

Jag är ingen förbudsmänniska, men i det här fallet är det en livräddare. I Kalifornien har dödstalen halverats bland mobilrelaterade olyckor sedan lag mot handhållen mobilanvändning infördes 2008. (Källa: Berkeley University).

Fler unga omkommer på grund av mobilanvändning bakom ratten än rattfylleri i USA. 3 000 omkommer och 300 000 skadas om året jämfört med 2 700 som omkommer på grund av rattfylleri. (Källa: Cohen Children´s Medical Center New York).

Jag kan inte bedöma exaktheten i ovannämnda undersökningar, men säkert är att den som pratar i mobil eller än värre sms:ar är en sämre bilförare. Risken att råka ut för en olycka ökar med 23 gånger för den som sms:ar samtidigt som man kör bil. (Källa: Virginia Transportation Institute).

Det är med andra ord inte helt uppåt väggarna att jämföra mobilanvändarna med rattfyllon.

Låt mig ta ett litet tankeexperiment. Räkna 1001, 1002, 1003, motsvarande tre sekunder.

Den som kör i 50 kilometer rullar 42 meter på tre sekunder. Den som kör 90 kilometer färdas 75 meter.

Det hinner springa ut många barn under tre sekunders ouppmärksamhet.

Läs mer om