Så var det dags igen. LTU:s ledning är på nedläggningshumör och sin egen vana trogen söker sig deras blickar till campus Piteå. Nu är det den välrenommerade utbildningen i ljudteknik som ska offras, till underhållningsbranschens stora sorg. LTU:s systematiska utbombning av Musikhögskolan i Piteå är dock inte bara skadlig för alla de arbetsgivare som nu förlorar viktig kompetens. Det är också ett hårt slag mot Piteå som kommun.
När jag började på Musikhögskolan 2013 fick jag höra att runt 1500 personer läste på skolan. I vår klass hade vi folk från Skåne i söder till Kiruna i norr. Som lokalt förankrad Piteåbo var jag helt förbryllad - hur hade jag kunnat missa att så många utsocknes människor levde och verkade i min egen hemstad? Inför mina ögon uppenbarades ett helt ekosystem av unga människor som utan tidigare koppling till Piteå sökte sig hit för att studera och investera i en ljusare, mer kreativ framtid. Med detta lyckades många väl. Många av de musiker, producenter och filmare jag träffade på skolan har i dag framgångsrika proffskarriärer. Många av dem har ni sett på tv och på stora scener runt om i Sverige.
För en liten stad som vill växa måste ett universitet framstå som en gåva sänd från Gud. Trots en småstads alla brister kommer unga människor från när och fjärran och slår sig ner på en för dem främmande ort. Som forum för att uppvakta framtida medborgare måste det ju vara en dröm. Jag minns att jag upplevde Piteå kommuns raggningsfärdigheter gentemot Musikhögskolans studenter som usla i sammanhanget, men detta till trots har jag i dag flera bekanta från studietiden som trots att de saknat koppling till Piteå valt att stanna här och skapa sig ett liv. Några av dem tillhör i dag Piteås mest profilerade entreprenörer och näringsidkare.
Men det var då. Från att ha varit en livaktig och kreativ miljö med internationell ryktbarhet har LTU med sitt förakt för humaniora och kulturella näringar förvandlat Musikhögskolan till ett spökhus. Förfallet hade förvisso redan börjat när jag började på skolan 2013, men det är inget jämfört med i dag. Då jag också hunnit med att jobba några år på skolan har jag haft det tveksamma nöjet att få se hur den sprudlande miljö jag upplevde som student successivt förvandlats till en ruin. I dag finns runt 150 studenter kvar på skolan. Lägger man ner ljudteknikutbildningen försvinner drygt 50 till. Från 1500 till runt 100 på styvt tio år. Det är 1400 personer mindre per utbildningscykel på 3-5 år som kunde bosatt sig i Piteå. För en stad med Piteås demografiska utsikter är LTU:s ständigt pågående nedmontering av Musikhögskolan inget mindre än en fullständig katastrof.