När stormen tjuter och kritiken mot hanteringen av coronaviruset haglar över myndigheter och regering, när media gör klart att jag tillhör de utvalda, de som dör, när vi ska känna fruktan och panik, då vänder jag mig till Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. Skärpt, klok och rolig.
Vad säger då professorn? Jo, hon säger att de som jobbar med smittskydd i Sverige har gjort en fantastisk insats. Tillhör världstoppen i effektivt smittskyddsarbete. Hör, hör! Utan deras jobb hade vi haft spridning i samhället som man har i så många andra länder, skriver hon i en chatt på expressen.se
Lugnet lägrar sig och jag är än en gång innerligt tacksam för att jag och framför allt sonen med familj bor i Sverige med skattefinansierad välfärd. I Sverige och inte i USA där folk inte har råd att gå till doktorn, släpar sig sjuka till jobbet för att de inte har råd att stanna hemma och där smittspridningen tycks okontrollerad.
Den allmänna välfärden vaccinerar oss inte, än så länge, mot nya coronaviruset, men om och när vi faller finns där ett skyddsnät att landa i. Regeringar med skattesänkningar och hejvilt privatiserande som ledord har tärt på skyddsnätet, men det finns där ändå med sina brister och förtjänster.
Inget ont som inte har något gott med sig, säger ordspråket. Ett fenomen vi normalt skulle glädjas åt är att klimatet mår så mycket bättre när industrin liksom flyg och vägtransporter går på sparlåga och utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser dramatiskt minskar. Över Kina har himlen klarnat högst märkbart och luften blivit lättare att andas. Tillfällig förbättring, säger analytikerna. När corona släpper greppet kommer Kina och alla andra att gasa på värre än någonsin för att komma ikapp. Troligen, men medge ändå att Moder Jord får en välbehövlig andhämtning och människan en hint om vilka uppoffringar som krävs om vi vill besitta den här planeten.
Corona ger också papperstidningen en renässans. Åtminstone i Australien. Orsaken är brist på toapapper. För att hjälpa läsare i nöd trycker NT News åtta blanka extrasidor uppdelade i fyra fält att nyttja vid behov. Prenumeranter som lämnat pappersversionen till förmån för den digitala känner sig litet lurade.
Om man kokar ner allt detta borde vi snålställa livet, prenumerera på papperstidningen och bygga ett utedass. Och, oavsett vad, glädjas åt plusgrader och takdropp. Dagsmeja. Ett sådant vackert ord. Våren är på väg.