Med avbrott för studier och militärtjänst har jag jobbat heltid sedan jag var 18 år. Snart 40 år som löneslav. Nej, nej, jag har inte bara varit skribent. I yngre år jobbade jag bland annat på dagis och som brevbärare.
Det är verkligen inget fel på mitt nuvarande arbete, men tanken på pension och ett liv som någorlunda pigg senior finns där. När jag låg i solstolen på stranden i Spanien dagdrömde jag om en bekväm pensionärstillvaro, men sedan väcktes jag av den brutala verkligheten.
Okej, jag klarar mig troligen från att beröras av pensionsmyndighetens förslag om höjd pensionsålder. De som är födda 1958 eller tidigare kommer nämligen, enligt förslaget, att få 65 år som riktålder. (Riktåldern anger vid vilken ålder du kan förvänta dig att få 70–80 procent av din slutlön.) Det är nog möjligt att det går att leva på det, om än de röda kuverten alltid brukar vara nedslående.
Om jag håller mig frisk klarar jag sannolikt att jobba längre än så. Jag sliter ju inte i äldreomsorgen eller på byggen. Men de som är yngre än jag kommer att tvingas jobba längre om pensionen ska bli någorlunda dräglig. Den som exempelvis är 35 år idag får räkna med att jobba till 70 år (riktålder). Mina barn tills de är 72 år.
Pensionsmyndigheten föreslår att åldern för tidigaste pensionsuttag ska vara riktåldern minus fyra år. Jag kan alltså ta ut allmän pension (PPM och inkomstpension) när jag är 61 år.
De välsituerade, cheferna, pratmakarna, lobbyisterna, politikerna, pr-nissarna, skrivbordsjobbarna, de uppassade och bortskämda, de som har roliga och kreativa jobb kan nog jobba på ett tag, men många nere på det omtalade ”golvet” har inte samma förutsättningar.
2016 var medelåldern 84,1 år för kvinnor och 80,6 år för män i Sverige. Men ett växande problem är att människor med lägre inkomst och mindre utbildning lever kortare och sjukare liv än privilegierade grupper.
Inkomst och utbildning är allt mer avgörande för din livslängd. Det slås fast i två nya rapporter (”Klassamhället och Döden” och ”Klass och Hälsa”) för tankesmedjan Katalys.
”Om ojämlikheten i Sverige fortsätter att öka kommer troligen skillnaderna i medellivslängd att fortsätta öka. En politik för ökad jämlikhet handlar bokstavligt talat om liv och död” säger utredaren Mats Wingborg.
Ja, du hör. Risken är stor att många inte orkar jobba fram till pensionsåldern och de som ändå orkar får väl jobba till sin död.