Efter viktresans första pass för snart ett år sedan bjöd ett par polare på en fet löjromsmacka. Dagspriset på ett kilo löjrom sägs idag vara tjugofem procent dyrare än ifjol. Tyvärr har jag inte lyckats minska mitt omfång i samma mängd procent.
Ett par av mina vänner lovade ett hekto löjrom för varje kilo jag lyckades minska under ett år. Vi får se var vi hamnar på invägningen om någon vecka, men ett par kilo löjrom bör jag kunna håva in.
Apropå löjrom var jag tillsammans med svärmor och svägerska till ett av Piteå skärgårds klassiska fiskelägernästen, Stor Rebben, under veckan. De skulle vintra en stuga och alla som fortfarande har båten i vattnet bör ta sig en tur i den lokala arkipelagen under de sena höstmånaderna. Det bjuds på fantastiska vyer. Tyvärr finns det sällan några mellanlägen i skärgården under hösten. Antingen stormar det rejält eller så är det kav lugnt och det är ju under den sistnämnda väderleken man ska uppleva naturen på plats den här årstiden. Om man nu inte måste ut och ta hand om fiskeredskapen vill säga.
Löjrommen är något av ett lyxproblem för de som konsumerar den, men ofta en nödvändig födkrok för yrkesfiskarna här uppe i norr. När man sett snittstorleken på löjan det här nådens år 2017 förstår man att priset på havets guld ökat dramatiskt.
Ett år är ett år och fyrahundra år något helt annat. Piteås 400-årsjubileum ligger några år bort om hörnet. Liksom Luleås, Borås och inte minst Göteborgs. Jag hoppas verkligen att de ansvariga i Piteå gör något av sitt. På det vis att alla kommunmedborgare känner att de är med på tåget. Tankesmedjorna har redan börjat gå varma på sina håll och det blir spännande att se vilken general som anses mest lämpad att ta befälet och strukturera upp festligheterna och historiken runt Piteås jubileumsår. Många kockar vill förmodligen vara med och röra om i grytorna med köttsleven. Mitt namn som chefskock eller general är givet. För vem har som genuint historieintresserad Pitebo och festivalgeneral ett bättre CV att visa upp än Olle Lundquist?
Okej, jag kan lägga mig platt i den här debatten. I dessa lösromstider bör det påpekas att såväl Olle som jag själv har en del av rötterna i yrkesfiskarsläkter. Skämt åsido. När man utnämner Piteås jubileumsgeneral – om det ens blir någon – bör den alltid lika självklara frågan ställas på engelska ”What's the key to your success?” (kort och gott ”Vad är nyckeln till din framgång eller vilken faktor gör att just du eller du är bäst lämpad för det här jobbet?). Piteå dansar och lers gamle festivalgeneral skulle säkert kunna svara.
I skrivande stund är det fredag kväll och vi är bjudna på surströmming hos våra tidigare grannar. Jag lovar att stå över potatisen, brödet och snapsen. Det blir hur torrt det än kan låta bara strömmingen, tomaten, dillen, löken och sedan får vi se.
Grannen, karln i huset alltså, har klämt åtskilliga tusentals strömmingar på rom genom åren. Bara en så’n sak ...