Håll diktaturerna borta från kärnkraften

Den svenska elbristen är akut och kärnkraften börjar få medvind. Ska ny kärnkraft byggas måste vi dock hålla diktaturerna borta.

Elkris råder i Sverige och kärnkraften börjar få medvind i opinionen. Simon Olofsson varnar för att släppa in Kina i svensk kärnkraft. (TT)

Elkris råder i Sverige och kärnkraften börjar få medvind i opinionen. Simon Olofsson varnar för att släppa in Kina i svensk kärnkraft. (TT)

Foto: Adam Ihse

Piteå2022-09-03 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Energikris råder i Sverige och vintern är på väg. Stockholm Handelskammare flaggar nu för att privatpersoner i elområde 3 kan komma att tvingas betala 85 000 kronor för sin ström mellan oktober och mars. I elområde 4 beräknas kostnaden kunna uppgå till 95 000 kronor. Det skulle innebära en genomsnittlig månadskostnad på 15 800 kronor per hushåll. Hutlöst är ordet.

Situationen är prekär. Energibristen kan delvis härledas till kriget i Ukraina och Rysslands strategi att omvandla gasen till vapen, men detta är inte hela förklaringen. Redan innan kriget kämpade svenska hushåll med rekordhöga elpriser. Regeringens elpriskompensation annonserades redan i mitten på januari 2022, drygt en månad innan invasionen av Ukraina. Kriget har kastat bensin på lågorna och nu stundar vargavinter för europeiska elpriser.

Kärnkraft är på tapeten och börjar få medvind. Jag är kluven men inte omöjlig. Frågan är svår och komplex, risker ska vägas mot fördelar och kostnader. Vattenfall har länge flaggat för att kärnkraft inte är lönsamt. Andra har framhållit politiska risker som avskräckande. Kärnfrågan ligger därmed i vem som vill bygga och vem som vill äga.

Kriget i Ukraina lär oss riskerna med att göra oss beroende av krigsdyrkande diktaturer. Beroendet av rysk gas har gjort Europa sårbart och våra gaspengar göder nu Rysslands utrotningskrig i Ukraina. Till och med det härdade Finland lät sig luras när de planerade att låta ryska Rosatom leverera en kärnkraftsreaktor till Pyhäjoki, 15 mil från Piteå. Nu har kontraktet med ryssarna rivits. Finnarna och Piteå hade tur. Sju miljarder kronor och några tusen arbetstillfällen i sjön är billigt för att slippa en rysk kärnkraftstrojan.

Samtidigt som Europa kämpar för att kapa banden till Ryssland bjuder Sverige in det kommunistiska Kina i vårt elnät. Det statliga kinesiska kärnkraftsbolaget CGN äger sex procent av hela Sveriges vindkraft. I Markbygden äger bolaget 75 procent av etappen MB1. När parken är färdigbyggd uppskattas CGN:s totala ägande i Markbygden bli 12 procent. Detta är ett bolag som ägs direkt av den stat som just nu övar för att invadera det demokratiska Taiwan.

Den svenska energikrisen måste lösas men nu gäller det att tänka till. Om svenska bolag inte vill bygga kärnkraft kanske kineserna är desto villigare. Det får inte hända. En kinesisk kärnkraftstrojan är inte bättre än en rysk.