Baksidan av multitasking

Elin Eriksson skriver om hur vi människor är mästare på att multitaska och optimera dagarna men att detta sker på både hälsans och effektivitetens bekostnad.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-01-24 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu, i skrivande stund, sitter jag och äter min middag. Jag varvar tuggorna med ett knappande på datortangenterna. Då och då kikar jag på mobilens nya notiser samtidigt som jag nynnar med i musiken som spelas i bakgrunden. Det jag sysslar med är i princip definitionen av att multitaska.

Att multitaska är ett verb som snabbt smugit sig in i den svenska ordlistan. Något som kanske inte är så konstigt med tanke på att dess betydelse utförs hela tiden av oss. Det kan vara allt från att prata i mobiltelefonen samtidigt som man kör bil, lyssna på ljudböcker medan man städar och kolla på serier medan man äter. Att dricka sitt morgonkaffe, sminka sig eller borsta tänderna i bilen på vägen till jobbet är inte det heller ovanligt förekommande företeelser.

Vår optimeringsförmåga har till och med gått till den gränsen att vi inte längre, enbart, kan bli tillräckligt stimulerade av att kolla på en serie. För på riktigt, hand upp alla ni som inte har hängt på sociala medier eller pluggat samtidigt som en serie har pågått i bakgrunden?

Att multitaska kan tyckas vara tidsbesparande och effektivt då man avverkar flera saker samtidigt men faktum är att forskning visar på att effektiviteten snarare sjunker. Psykologen Peter Bregman skriver i artikeln How (and why) to stop multitasking (HBR, 2011) att produktiviteten kan sjunka till så mycket som 40%.

I artikeln skriver han även om att det egentligen inte går att multitaska på riktigt. Hjärnan kan inte fokusera på att göra allt samtidigt så det som rent fysiskt sker är att hjärnan gör blixtsnabba byten mellan de sakerna som du håller på med. Detta resulterar i att vi, utan att vi tänker på det, avbryter oss själva gång på gång och det tar egentligen cirka 20 minuter innan du helt kan ställa om dig från en uppgift till en annan. Något som är tidsineffektivt och dessutom sänker produktiviteten.

Hjärnsystemet som sköter bytet mellan uppgifterna är likt en muskel, en del som kan bli utmattad. Systemet behöver korta pauser för att vila upp sig och om du konstant multitaskar låter du inte systemet vila upp sig och är därför mer benägen till att göra fel i vardagen.

Det kanske inte nödvändigtvis så att vi måste stå och stirra på tvättmaskinen tills den har kört hela tvättprogrammet klart men när det går till den gränsen att vi inte ens kan ta en fika med en vän utan att samtidigt plugga eller att inte bara kunna fokusera på bilkörningen – då har multitaskandet gått för långt. Vi behöver ta fler mikropauser för att vila upp systemet och lära oss att det inte alltid behöver vara full action i våra liv. Det är faktiskt okej att bara vara ett tag.

Elin Eriksson

Läs mer om