Den 5 mars 1868 packade 64-årige Nils Borg sin ryggsäck och lämnade det fattiga torpet i skogarna norr om Råneå. Det var 13 minus och svag vind när han startade sin långa och mödosamma vandring på 108 mil. Han var beslutsam och arg. Målet var Stockholm. Nils Borg skulle gå till kungs för att begära hjälp och berätta för Karl XV om orättvisorna och svälten efter den svåra missväxten 1867.
Det är historikern Magnus Västerbro som i boken "Svälten - hungeråren som formade Sverige" berättar om Nils Borg och de fruktansvärda svältåren 1867-1869 som startade i Norrland och fortsatte ner mot södra Sverige. De här åren räknas som en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia. Förutom att tusentals människor dog av svält så blev det också startskottet till mass-emigrationen, främst till Nordamerika.
Missväxten och efterföljande svält är så klart nog eländigt, men Magnus Västerbro visar också i sin historiska kartläggning av händelsekedjorna att dess effekter förvärrades av politiska felbeslut och misstag.
Och än värre av en fruktansvärd människosyn mot de som hade det svårast. Det här var en tid då överheten på alla sätt tryckte ner de egendomslösa och samvetslösa handlare tog tillfället i akt att kräva in de fattigas krediter.
Hemlöshet följde och det finns beskrivet hur utblottade och utmärglade människor drev omkring i jakten på något att äta. Levande lik med uppsvällda magar. En svältkatastrof fullt i nivå med de skräckscener vi genom åren sett på tv när torka och missväxt slagit till i exempelvis delar av Afrika.
Visst görs det hjälpinsatser, men för sent och för lite, och självfallet krävs arbetsinsats för den som får ta emot en säck spannmål. Bara i ditt anletes svett ska du äta ditt bröd. Hungrande män som i bister kyla tvingas pulsa, ibland miltals, i snö för att utföra vägbyggen och dikningar. Arbeten som normalt utfördes sommartid. Många dog.
Överhetens förakt var stenhårt och empatilöst. De svältande och fattiga fick inte "skämma bort".
Arbetslinjen var kompromisslös. Det är frestande att göra liknelser med nutidens högerpolitiker som gärna kräver motprestation för varje nådegåva. I Kalix vill Moderaterna till och med bestämma vilken mat de utsatta ska få köpa för slantarna.
Hur gick det då för Nils Borg? Han kom fram och den 4 juli 1868 behandlade finansdepartementet och Kungen hans begäran om hjälp till hembygden.
Det blev avslag.