Örat mot Moder Sveas bröst

Opinion2007-05-19 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mina lördagsmorgnar är inte vad de var sen "Naturmorgon" flyttades över till P4.

Själva flyttningen kan jag stå ut med, men inte att därmed också samtidigt försvann en halvtimme av "Ring så spelar vi". Det är, för att tala klarspråk, det enda P4-program jag haft något stadigt förhållande med.

Lyssna på just "Ring så spelar vi" kan man göra av många skäl. För skivorna, för att mäta sina kunskaper eller för den gemytliga grundtonen; programmets främsta kännetecken.

Här är det, ovanligt nog, inget Gnäll-Sverige som talar utan det lugna, trygga Sverige. Missnöjet lyser helt med sin frånvaro. I stället får man pålitliga upplysningar inte bara om vädret från norr till söder utan också om svenska folkets lördagsvanor.



Ute i stora världen må det handla om jordbävningar och krig: i Piteå eller Junsele sjösätter man båtar, planerar lördagsinköp eller rustar för kvällens släktbesök.

"Ring så spelar vi" är, för att citera Herman Lindqvist, "örat mot Moder Sveas bröst". Som mätare av hälsoläget i riket är det förmodligen lika tillförlitligt som det mesta i sifferväg som Socialstyrelsen kan åstadkomma.

Om någonstans är det också i "Ring så spelar vi" som "vanligt" folk kommer till tals. Antalet civilingenjörer och fondkommissionärer är försvinnande litet, detta är vårdbiträdenas, småorternas och ålderspensionärernas program.

Programledarna genom åren har hetat både Lars Hamberg, Mona Krantz och Thord Carlsson, men att det var
Hasse Tellemar som gjorde "Ring så spelar vi" till en institution motsäger nog ingen.



Tellemar utvecklade småpratet till fulländning. Och visst var det också under hans tid som "det var i alla fall roligt att komma fram" blev nästan lika bevingat som "vi hade i alla fall tur med vädret".

Totalt 840 gånger hann det bli och givetvis har Hasse Tellemar, i sina på de flesta kultursidor tyvärr gravt nonchalerade memoarer, mycket att berätta om allt som hände dessa lördagsmorgnar, med över tre miljoner lyssnare vid apparaterna som mest.

Som radiohistoria speglar programmet också en samhällsutveckling. I början var inte ens du-reformen genomförd. Man satt och niade varann, hur fantastiskt det än kan låta.

Är man trogen lyssnare har man kanske noterat att 7, 13 och 21 är de vanligaste frågenumren som de uppringande väljer. Till de trogna hörde förresten den på sin tid välkände "allvetaren" Ejnar Haglund. En gång kom han fram och lyckades rentav vinna fem cd-skivor.



Om chefer och medarbetare har Tellemar bara gott att säga. Enda tillfället det höll på att hetta till var när SVT 1977 drog igång "Go’morron Sverige" samma tid på lördagsmorgnarna. Inte ens Lennart Hyland kunde dock få honom att rucka på de inkörda sändningstiderna. Någon gräns för Tellemars snällhet fanns det tydligen ändå.

Att Hasse Tellemar även haft en karriär som yrkesmusiker och radioproducent har de flesta säkert glömt. Som radioproducent var han en gång rentav med om att låta lyssnarna rösta fram "Århundradets svenska schlager".

Vann gjorde "Gotländsk sommarnatt" och året var 1960. Om någon undrar.
Läs mer om