Man är inte alltid en man

krönikör2017-04-18 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Jaha, men nu vill jag då höra vad doktorn har att säga", sa kvinnan och vände sig till mannen vid hennes sjuksäng. Det var bara det att mannen var sjuksköterska och kvinnan, som patienten något irriterat viftat bort som mindre vetande sjuksköterska, var doktorn.

Via den där ronden ur verkliga livet på Piteå Älvdals sjukhus vill jag komma till dagens ämne. Könsneutrala titlar.

Tänk "Tjänsteman". Vad ser du framför dig? En man i kavaj och skjorta, bestyckad med en dokumentportfölj. Ganska viktig ställning i samhället, hyggligt hög lön, åker businessclass på flyget med huva bra utrymme för de långa benen . Eller...? Mmm, ganska rätt gissat tror Spaltens hjärnjiddrare.

Tänk istället "Tjänstekvinna". Vilken bild dyker nu upp? En krum kvinna, med förkläde och huckle på huvudet, där hon står böjd över tvättbaljan och gnuggar kläder och skurar golv hos välbeställda. Hon befinner sig i de nedersta regionerna på samhällets trappstege. Lönen är skit och har hon något i handen, när hon traskar hem till sitt enkla tjäll, så är det ett tygknyte med litet smulor från den rikes bord.

Visst är det fantastiskt. Hur ords innebörd kan förändras genom könsbyte. Bara så där. Hips vips. Tjänstekvinnor hör vi inte talas om nu för tiden och tjänstemannen är också på väg att utrotas. Ja, inte fysiskt. Bara titeln.

Jämställdhetsivrare vill avliva tjänstemannen till förmån för tjänsteperson. Så har redan skett i några kommuner. Det är det där med "man" som väcker irritation. Varför ska männen få lägga beslag på den där titeln?

Att kalla kvinnliga tjänstemän för tjänstekvinnor låter sig, som alla förstår efter ovan beskrivning, inte göras. Alltså måste det bli något neutralt, som tjänsteperson. Och visst, det låter väldigt neutralt. Dessutom farligt lätt att förväxla med tjänstepension . Vill du ha tjänstepension? Nej då, jag behöver ingen tjänsteperson, klarar mig så bra själv.

Så gott som varje dag får man (neutralt) dock lära sig något nytt. Inte utan besvär. Det är väldigt trångt i kunskapsbanken. Det nya jag lärt mig är att "man" är ursprunget till ordet "människa" och ordet människa är feminint. Se där. Har vi här beviset för att kvinnan var den första människan och inte den navelskådande Adam?

En tjänsteman är, enligt Bonniers svenska ordbok, en person som inte är arbetare och inte tillhör företagsledningen. Fram stiger en person som trampar runt i ett ingenmansland, utan förankring varken uppåt eller neråt. Inte låter det så himla kul och särskilt mycket att bråka om. Tjänstekvinnan hade det inte lätt, men hon visste i alla fall sin plats.

En arbetare är, enligt samma källa, "anställd som utför kroppsarbete eller jämförligt arbete" Vad nu "jämförligt" kan vara? Skriva, räkna, operera? Ordboken påpekar också att gränsen mellan arbetare och tjänsteman numera är svår att dra.

Varför inte slå på stort och upphöja alla till arbetare?

Läs mer om