Falling Down, filmen där en kontorist mitt i morgonköerna blir skvatt galen, lämnar sin bil och beger sig till fots genom Los Angeles, en psykologisk rysare där huvudrollsinnehavaren steg för steg närmar sig undergången. Den filmen dyker upp i mitt huvud när jag läser om förre finansministern Anders Borgs bravader på en familjefest ute i Stockholms skärgård. Påstådda bravader får lov att sägas. Polisutredningen är nedlagd. Många vill anmäla anonymt, ingen vill visa ansiktet och berätta. Oavsett vad, har Borg förlorat prestige, höga styrelseposter och miljoninkomster. Är det tillåtet att tycka litet synd om människan? Tack. Då gör jag det.
Anders Borg var ganska nyss Sveriges finansminister. Han blev också utsedd till Europas skickligaste finansminister, för sitt sätt att hantera finanskrisen. Med ett dylikt CV på fickan har karriären gått spikrakt uppåt. Hans enmansbolag går lysande och han är (var) ett välavlönat internationellt styrelselejon. Plötsligt befinner han sig på det sluttande planet. Prognosen är att Europas skickligaste finansminister kommer att avkragas, för att tala prästspråk.
Det som fick huvudrollsinnehavaren på Husarö att balla ur (ursäkta) sägs ha varit missnöje med anvisade sängplatser. Ett missnöje som tog sig uttryck i hot, förevisning av snorren, ta andra festdeltagare i skrevet och kalla kvinnor hora och slampa. Om han nu har gjort det. Själv förnekar han allt, men har för säkerhets skull bett om ursäkt. Säger att han ska söka hjälp för det han inte vet att han har gjort. Det blev liksom svart.
Vokabulären är vulgär, men kanske inte helt ovanlig i de kretsar Anders Borg rör sig. Professor i företagsetik på Handelshögskolan i Stockholm, rider fram till försvar. Tycker att det överreageras. En följd av mediedrev, som får styrelser att reagera med ryggmärgen, säger han till DI.
På Handels i Stockholm studerar barnen till svensk finans- och näringslivselit och de som vill bli en del av den. I en artikel rubricerad "Hederskulturen på Handelshögskolan" läser jag att så sent som hösten 2015 tyckte några killar i Handels studentkår att det var roligt att i skrift kalla en kvinnlig kandidat till kårstyrelsen för hora. Studenterna är komna från fint folk, med siktet inställt på makten och härligheten.
Peter Norberg, doktor i etik i ekonomi vid Ersta Sköndal Bräcke högskola, intervjuad i DN, har en annan ingång. Talar om hur den svenska finansvärldens machokultur blivit mer aggressiv, präglad av den amerikanska finanskulturen. Donald Trump och hans hov är ett bra exempel på förebild. I den hårdnade konkurrensen om att bli mest framgångsrik blir ordval och beteende kanske ännu mer vulgärt, resonerar han.
Hederskultur, aggressiv machokultur och Trumpvarning. Finansvärlden tycks behöva gå i terapi.