Riksbankschefen Stefan Ingves ser litet skärrad ut på bilden. Han har fått en chock. En grönsakschock. Egentligen är han nog rätt nöjd. Bara en smula vaksam. Ska det äntligen gå vägen? Inflationsmålet på två procent är inom räckhåll, tack vare persiljan. Ingves kan hämta upp minusräntan från källaren, där den övervintrat sedan februari 2015 och väckas till liv igen. Samtidigt med pelargonerna.
Allmogen, som aldrig haft minusränta, inte ens nollränta annat än på sitt sparande, kan räkna med höjda räntor på sina lån. Inte för att den fått en massa inflationsdrivande pengar att handla för, utan för att det har snöat och översvämmat i Spanien och Italien.
Väderfenomenen har rekordhöjt priset på grönsaker. Värst är det med persiljan. Nästan hundra procent upp på nolltid. Köper kunderna då mer? Nej, dom köper mindre. Men det spelar ingen roll. Det är priset som räknas när det inflationeras och då är det upp, upp, upp.
Högre låneränta ger också högre inflation och ju högre ränta desto mindre att handla för. Så står man där som en Brunte mellan två hötappar och bestämmer sig för att gå hem och fixa en Varma Koppen.
Någon löneökning av värde är inte att räkna med, kungör Svenskt Näringsliv. Utrymmet är redan uppätet av de onåbara. Således gör vi som japanerna, sparar, sparar, sparar. Vad göra nu? undrar professionen. Sänka räntan på nytt? Åter bära ned den i källaren? Ja, försöka duger, men folk har nu blivit rejält på sin vakt och kommer inte att lockas ut på några konsumtionsäventyr.
Lån amorteras bort och bankerna, som levt loppan på minusräntan, står där penningstinna, livsfarligt överviktiga, med avmagrade kunder som inte vill låna ett enda korvöre. Inte bra för affärerna. Inte alls bra.
Helikoptersläppet, är en alternativ behandling av ekonomier som gått i stå. Riksbanken trycker upp en massa nya pengar, förpackar i svartsäckar och från helikopter släpper ner dem till medborgarna. Bäst du går där med hunden på pinkrunda dimper det ner en svartsäck från himlen, fylld med sedelbuntar. Nja, det där var bildligt talat. Pengarna lär väl fördelas och sättas in på nåt konto.
Ett skämt? Nej då. Det är ett högst seriöst förslag, lanserat av Nobelprisade nationalekonomen Milton Friedman och 46 år senare återuppväckt av bland andra vår egen professor i internationell ekonomi, Lars Calmfors.
Helikopterstrategin är ännu inte testad, inte ens i Japan. Fast där har prövats en lightvariant. Staten delade ut kuponger att handla för. Japanerna sparade dom också.
Penningpolitik är komplicerat. Hur vore det med rättvisare fördelning? Som när barnen delar en läsk. Tror faktiskt att jag kommer att lyckas bättre med mina Mårbackapelargoner, än Ingves med sin reporänta.