”Sverige är ju redan jämställt”

Elin Eriksson skriver om internationella kvinnodagen, märkliga företeelser på restauranger och varför jämställdheten inte är ett faktum.

Foto: Jens Ökvist

Jämställdhet2019-03-07 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På fredagen är det den 8:e mars och dagen som går under namnet Internationella Kvinnodagen. En dag som finns till för att uppmärksamma hur ojämnställt det är och har varit i världen och kvinnors kamp för att uppnå lika rättigheter. Det finns många som påstår att dagen är onödig i Sverige då det redan enligt dem är helt jämställt men det finns många saker som tyder på motsatsen.

Jag jobbar inom restaurangbranschen och för ett tag sedan hade jag ett sällskap som ville beställa mer dryck. En kvinna i sällskapet beställde en likör med mandelsmak som hon gärna ville dricka till sitt kaffe. Mannen som satt mitt emot henne insisterade och menade på att ”den där likören gillar hon minsann inte” hon skulle enligt honom ha en whisky. Kvinnan var vid ett flertal tillfällen tvungen att neka mannens antydanden och förklarade att hon visst vet hur den smakar och att hon väldigt gärna ville ha likören. Jag tog upp hennes beställning och fortsatte att ta de övriga beställningarna vid bordet och kvinnan passade på att gå på toaletten. Då sträckte sig mannen mot mig och viskade ”du, du kör väl en whisky åt henne?”

Jag tycker att det är märkligt att en vuxen kvinna inte får beställa sin egen dryck och det värsta är att liknande saker händer jämt. Företeelser där män tror att de har bättre koll på vad en kvinna vill ha och tycker om.

Det finns och kommer alltid finnas undantagsfall i form av personer som inte applicerar jämställdhetstänket alls men när jag relativt ofta får beställningar såsom ”kärringdrink” börjar beteendet mer och mer likna en norm. En norm att mannen är den som är den som bestämmer och att det egentligen inte är så viktigt att ta hänsyn till kvinnans egentliga önskan.

Det är svårt att sätta ord på alla saker som gör att Sverige inte är ett helt jämställt land. Det är små företeelser som sker hela tiden. Det kan vara allt från små kommentarer såsom ”Du är tjej, du borde ju kunna det!” eller ”kvinnogöra” till männens visslingar och blickar när man fredfullt är på väg till bussen. Rättigheterna och möjligheterna skiljer sig även åt med tanke på att kvinnor inte ens kan vara ute på kvällen utan att vara rädd för de potentiella farorna.

Jag har vid ett flertal tillfällen bevittnat hur män får mer plats i såväl media som på bussen. Under fotbollssäsongen, när det gick bra för Piteås damlag, lyssnade jag spänt på radions nyheter för att höra uppdateringen om damernas semifinalmatch. Istället för att tala om Piteå damlags resultat presenterades resultaten för ett manligt lag i södra Sverige som låg flera divisioner nedanför Piteås damlag.

Sverige är inte helt jämställt och istället för att onödigförklara den internationella kvinnodagen kan man istället se dagen som ett ypperligt tillfälle att kolla över vilka rättigheter som skiljer könen åt och analysera ett sitt eget beteende - se till så att man själv inte är den personen som droppar kommentarer såsom ”kärringdrink” och därav spär på normerna.

Behöver jag förresten säga att jag glatt tog med mandellikören till damen i sällskapet?

Elin Eriksson