Min julmat

Mari Gustafsson rundar av 2018 med Helg och skriver om hennes typ av julmat – och om årets sista reportage. Missa inte det i julstressen!

Quinoasallad med saffran och rostad sötpotatis. Så gott!

Quinoasallad med saffran och rostad sötpotatis. Så gott!

Foto: Mari Gustafsson

Helgspalt2018-12-22 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min bästa julmat är av det slag som syns på bilden här ovan. En ljummen sallad på saffransquinoa, ugnsrostade sötpotatistärningar, grovhackad och rostad hasselnöt, plus smörstekt grönkål och granatäppelkärnor. Till det äter jag gärna några skivor stekt halloumi. Lax funkar också.

.

Jag tycker om julen och har alltid gjort det. Speciellt härligt är det när jag som vuxen kan forma den på mitt sätt. Som med att äta saffranssallad, träna och klura på ett fint morgonpaket till mitt barn. Inte samtidigt dock.

.

Det är just nu, precis innan julafton, som jag skulle vilja pausa tiden. Vara ledig och försjunka i kransar, klappinslagning och julfilmer. Och julmat, såklart.

.

I dag bjuder vi på ett reportage som handlar om att växa upp på barnhem och i fosterfamilj. För Anna Pugacova var jularna på barnhemmet himmelriket – medan de hos fosterfamiljerna var som att befinna sig i helvetet. Ta dig gärna tid och ta del av hennes historia här på Helg i helgen.

.

Tre för julstämning:

Musik: Pernilla Anderssons "Det fryser på Norrmälarstrand igen".

Reklam: Jag dricker enbart Coca Cola när jag har magsjuka, men deras julreklamer skänker alltid stämning.

Dryck: Christmas tea från Yogi.

Mari Gustafsson

Ålder: 40 fina.

Familj: Min man Markus, vår dotter Siri och hunden Leslie, aka hyacinttjuven.

Gör: Jobbar om journalist och featureredaktör.

I helgen: Tränar, äter gravlaxmackor och försöker hitta en gammal julslinga till granen.

Drömmer om: En resa till Mauritius.

Läs mer om