Med fantasi

Mari Gustafsson gillar när leken inte är begränsad till ett rum utan finns överallt.

Barnrum hemma.

Barnrum hemma.

Foto: Mari Gustafsson

Helgspalt2014-03-22 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här helgen och nästa handlar det om barnrumsinredning här på Helg. Vi träffar två barn som fått sina rums­önskningar uppfyllda med hjälp av hammare och pensel men framför allt en massa fin fantasi.

Hemma hos oss möblerar vi om och flyttar runt med ojämna mellanrum. Från luftigt småbarnsrum med gamla utdragssängen till en plats för ett större barn. Bred säng som rymmer sovkompis. Hyllor med kapitelböcker, smycken och skrivbord – blandat med dektektiv­saker, bilar och Barbie.

Men ärligt talat är barnrummet mest förvaring, en plats att inhysa leksaker, böcker och kläder i. För när det ska lekas släpas sakerna nästan alltid nedför den skavda trappen.

Just nu har vi Barbievärld i alla köksfönster, och när Barbiefamiljens mamma går till jobbet om dagarna förflyttar hon sig till sitt författarkontor – i vardagsrumsfönstret.

Så. Vi har ett rum som är hållplats för saker. Och jag gillar det. Att leken inte är begränsad till ett rum utan finns överallt.

Några favoritsaker i barnrum:

* Mjuk matta och kuddar – för spel, läsning, cirkusövningar och kojbygge

* Krokar i taket, för trapets, romerska ringar eller en hängande koja

* Tavlor på nivå för barnens ögon

* En nattlampa med mjukt sken

* En klassiker, men ändå: möjlighet att plocka undan leksaker bakom dörrar, i lådor eller backar – för att kunna få ett lugn i rummet vid sovdags.

Läs mer om