Bottnar med mandelkräm

.

Chiakräm med mandelsmörs-röra. En variant av semla.

Chiakräm med mandelsmörs-röra. En variant av semla.

Foto: Mari Gustafsson

Helgspalt2016-02-13 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är veckan när vi äter semlor. Hemma hos oss firade vi bakverket på Nutelladagen och köpte hem mäktiga semlor fyllda med just nöt- och chokladkrämen.

Själv äter jag inte mjöl, men kikar på varianter i paleoform. Vi har också hunnit baka semmelmuffins på mandelmjöl, stevia och hemgjord mandelmassa.

Det är något med kardemumman och mandeln som tilltalar mig.

.

Annars gör alla möjliga former av semlor succé, även om wrap-varianten kanske har fått störst genomslag. För oss Pitebor torde paltsemlan vara en hit. Och alla som nu blir oroliga för experiment med vår heliga klassiker kan andas ut. Läs mer om Niklas Ökvist skapelse här på Helg.

.

Hemma fixar vi chiasemla i burk, med botten av hemgjord mandelröra på nötsmör, toppad med chiakräm på kokosgrädde och stötta kardemummakärnor.

Nu tar jag helg bland valptassar, musikslingor och kärlek.

Ta hand om dig, du också.

Mari Gustafsson

Ålder: 37.

Familj: Man, dotter och valpen Leslie, 5 månader.

Gör: Skriver. Lite lärare på universitetet ibland.

Just nu: Söker förtvivlat efter en ny bra tv-serie. Vad ska jag se?!

Längtar efter: En iskaffe på verandan till Cast Away. Ett hotell på ön Koh Lipe.

Läs mer om