Boken som var början

Det var den här kokboken som fångade mig och gjorde mig kär i matbilder, fika­berättelser och formgivning.

Älskad bok. Numera solblekt och utan omslag.

Älskad bok. Numera solblekt och utan omslag.

Foto: Mari Gustafsson

Helgspalt2019-04-27 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här boken berättade en personlig historia bland recept på mandelskorpor och blåbärsmuffins. De handskrivna berättelserna och de svartvita suddiga fotona på folk som skrattade gjorde att hela boken blev tillåtande och inbjudande. När jag på nytt bläddrar i Monica Ahlbergs ”Rosendahls trädgårdscafé” hittar jag spår av mig själv. Några havregryn mellan två blad, bärfärgade droppar och omräknade mått som jag skrivit in med blyerts.

Till slut åkte jag dit också, till trädgårdscafét, och sedan dess har det blivit ett väl besökt utflyktsmål när jag är i Stockholm.

.

Sedan den första kok­boken ”De re coquinaria” av romaren Caelius gjordes på 200-talet har det ju hänt en del. Jag skärmdumpar recept från hemsidor och sparar via Instagram. Men kokböckerna står faktiskt fortfarande för min basinspiration. Jonas Cramby, Åse Falkman Fredrikson och Klara Desser är liksom pålitliga vänner hemma i köket.

.

I dag har vi träffat två systrar som jobbar med både recept, fotografi och matvaror. I Hortlax ligger deras fotostudio som levererar bilder till en av Sveriges största matsajter.

.

Två av mina nyare matfavoriter:

* Carnitas

* Bönpasta med grönkål och halloumi

Mari Gustafsson

Ålder: 40 år.

Familj: Min man Markus, vår dotter Siri och hunden Leslie.

Gör: Jobbar som journalist.

Veckans mat: Tonfiskröra med kojaksnudlar.

Helgplaner: Springa långpass, se över planteringarna och vara ute i det (förhoppningsvis) fina vädret.

Läs mer om