Avokadolärdom och gubbar

Mari Gustafsson tipsar om läsning och lär sig något nytt.

En bättre macka har alltid avokado på sig.

En bättre macka har alltid avokado på sig.

Foto: Mari Gustafsson

Helgspalt2020-02-22 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag träffade Liv Larsson för att prata om hennes resa till Västbanken slingrade sig samtalet vidare till att handla om miljön. Så är det ofta nu. Jag gör en intervju om att medla i en svår konflikt och kort därpå en intervju med Lisa Berglund om semlor inför fettisdagen och miljö­frågor blir den röda tråden.

Liv pratar om att krig är en katastrof för klimatet och Lisa om vikten av närodlad, svensk och ekologisk mat med tanke på planeten.

.

När jag cyklar till jobbet lyssnar jag på skönhetspodden ”Beauty och bubblor”. Programledarna Frida Fahrman och Emma Unckel pratar om att skönhetsindustrin på många sätt har lång väg att gå i miljöfrågor.

De berättar att det multinationella bolaget L’Oreal nu gör en total genomlysning med tanke på just miljön. Det handlar om allt från produktinnehåll till förpackningar och transporter.

Här på Helg tipsar vi om ett annat avsnitt av samma podd. Missa inte det.

Missa inte heller Alexandra Anderssons krönika som handlar om att gubbens tid är förbi.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Veckans lärdom: Avokado finns i över 400 (!) olika sorter. Hade ingen aning, men en sak vet jag i alla fall och det är att den stora, perfekta varianten med föredömligt liten kärna jag ätit i Spanien är min favorit.

Mari Gustafsson

Ålder: 41 år.

Gör: Jobbar som journalist och featureredaktör.

Familj: Min man Markus, vår tonårsdotter Siri och hunden Leslie.

I helgen: Ska jag jobba, kanske träna och hänga hemma.

Veckans ovanliga: Har cyklat tvåhjuling, då min älskade trehjuling är på reparation. Halkigt och lite läskigt, ingen favorit alls.

Läs mer om