Här på Helg i dag handlar det nästan uteslutande om mat. Den brittiska matkändisen Rachel Khoo fick stor uppmärksamhet för sin bok "The little Paris kitchen". Sedan en tid tillbaka bor hon i Sverige och därför har hon tolkat svenska recept i sin nya bok, som senare i år får en egen tv-serie på BBC. Här på Helg kan du läsa om hennes syn på vårt kök – och så delar hon med sig av tre recept.
.
Vi skriver även om mat ur en annan synvinkel. Här handlar det bland annat om hur mycket pengar genomsnittssvensken lägger på mat under en månad. Jag, som upplever att mat-tusenlapparna bara fladdrar iväg, får en liten aha-upplevelse och kan konstatera att summan som går till råvaror plötsligt känns hyfsat rimlig. Lägger du mer eller mindre än genomsnittet på mat?
.
Hemma hos mig veckoplanerar vi maten varje söndag och handlar efter en lista som är skriven i den ordning som varorna kommer i butiken. När vi bygger vår matvecka försöker vi tänka en vegetarisk rätt, en vegansk rätt, en soppa, en kycklingrätt och en med fisk eller färs. Dessutom ska det vara mat som funkar att värma till lunch dagen efter.
Hoppas att du hittar något matnyttigt här i helgen. Och ha en fin dag!
.
Tre på mat:
* Rostad kokos i ugnen.
* Bananplättar.
* Tonfiskröra med currysmak.