Bodyshaming under olympiaden

Foto:

CLARA ERIKSSON2016-08-25 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har det gått ungefär en vecka sedan de Olympiska Spelen i Rio tagit slut, och för alla oss som följde dem med spänning har det mesta hunnit sjunka in vid detta lag. Allt från svenska damlandslagets otippade silver, till de amerikanska gymnasternas totala utklassning. Något som för min, och många andras, del inte riktigt sjunkit in ännu är den enorma mängd sexism som cirkulerade kring de olympiska damerna. Utseendefixeringen och de förminskande kommentarerna kom som på löpande band från media världen över.

OS-silvermedaljören i 1500 meter simning år 2012, Connor Jaeger från USA, hade ett och annat att säga om sin lagkamrat Katie Ledecky. Hon tog hem hela fyra guld och ett silver i Rio, detta för att hon “simmar som en man”, ansåg Jaeger. “Jag menar det på ett positivt sätt”, lade han sedan till.

Simone Biles, USAs fantastiska världsmästarinna i gymnastik, fick av en nyhetsreporter som representerade FOX höra kommentarer om att hennes ärmlösa dräkt inte passade hennes muskulösa överkropp. En annan amerikansk idrottare som fått ta skit för sin kroppsbyggnad är tennisspelaren Serena Williams som kallats för ofeminin, och fått frågan om det var en uppoffring att tvingas bygga på sig så pass mycket muskler (ja, den meningen har faktiskt yttrats).

Genom att vi i dagens samhälle kodat styrka som något maskulint anses en muskulös och stark kvinna onaturlig. Detta grundas i samhällets bild av en idealisk kvinna; hon ska vara slank, och hon ska vara nätt. Kvinnlig styrka är skrämmande, den utmanar idén av att kvinnor behöver män för att beskydda sig själva. När den idén försvinner, så försvinner i sin tur en del av männens makt.

Sporterna som ofta anses vara feminina stämmer överens med detta ideal. Kvinnor som utövar till exempel cheerleading och konståkning får oftast högre acceptans. Här förekommer givetvis även anmärkningar på utseende, men inte i samma ton.

Det är viktigt att komma ihåg att en kropp är mer än bara utseende och estetik, den har en större mening och ett viktigare syfte. Att världens bästa idrottare än idag måste svara på frågor om sitt utseende, att manliga reportrar sitter i TV och diskuterar vem av dessa eliter som är snyggast och att vissa tränare ser till att hålla sina kvinnliga idrottare nätta (ja det är sant, kolla upp den ryska tennistränare Tomasz Wiktorowski) visar att det är dags att sluta kritisera kvinnliga kroppar för att de är “maskulint” byggda. Anatomi gör det lättare för vissa att bygga upp muskler, men det är inte en bestämmelse. Styrka har inget kön.

Läs mer om