Vi vill veta vad just du tycker!

Vi på Piteå-Tidningen vill veta vilken som är höstens viktigaste valfråga för dig. Svara på vår enkät så kan vi skapa journalistik inför valet, som är relevant för just dig!

Krönika 6 maj 2022 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det första jag gör när jag kliver upp varje morgon är att sätta på kaffevattnet och slå igång radion. Medan träden ute på gården böjer sig för majvinden hör jag senaste nytt från kriget i Ukraina.

En morgon hör jag en kvinna berätta om att hennes make blev skjuten av ryska soldater. Han låg död på vägen utanför deras hus i en månad. Hon fick inte ens gå ut för att ta rätt på kroppen.

Min sambo drar på sig understället och kommer ut i köket. Jag ser honom och jag ser en fläck av hoppfullt vårgräs därute.

Kvinnan i Ukraina står i sitt kök. Men hennes man drar inte på sig ett underställ. Finns det vårgräs utanför hennes fönster är det nog inte det hon ser, utan kroppen av den hon älskar. Livlös.

 

Kriget är både nära och långt bort. Kriget går inte att komma undan. Det nästlar sig in i tankebanorna. Både på vår sajt och i papperstidningen har vi internationella och nationella nyheter från kriget. Från lokalt perspektiv berättar vi om hur kriget påverkar lokalsamhället på olika sätt. Vi har rapporterat om flyktingar som kommer hit, om hamstring av reningsvätskan Adblue och om hjärtevärmande engagemang av olika slag.

Kanske kommer det faktum att kriget är så pass nära oss göra att frågor om säkerhet och försvar blir en viktigare fråga i höstens riksdagsval än vad det skulle varit om inte Putin valt att gå in i Ukraina.

Kanske är det någon helt annan fråga som är viktigare för dig? Partiernas syn på skolan och hur den ska kunna bli bättre kanske är en avgörande faktor för hur du kommer att rösta?

En annan sak som brukar komma högt upp på listan över ämnen som är avgörande när vi svenskar går och röstar är sjukvården. Men frågorna i topp förändras över tid. För inte så länge sedan fanns inte miljön på agendan. Inte heller integrations- och invandringsfrågor.

 

I kommunalvalet är det ofta de frågor som ligger riktigt nära som berör, upprör och avgör. Det kan handla om fotbollstält eller Norrbotniabanan eller andra heta nära frågor.

Oavsett vill vi på PT veta – vilken fråga tycker du är den viktigaste? Får vi veta det kan vi skapa den bästa journalistiken kring den frågan och ställa frågor till partier och politiker. På så sätt kan du ta ett välgrundat beslut på valdagen den 11 september.

Frågorna i vår valenkät tar bara några minuter att svara på och du är garanterad anonymitet.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Val 2022

Luleåadvokaten Melander rasar mot M-förslaget att adhd-testa femåringar: "Bland det dummaste jag hört" • M: " Måste ge oss in i det här"

Luleåadvokaten Melander rasar mot M-förslaget att adhd-testa femåringar: "Bland det dummaste jag hört" • M: " Måste ge oss in i det här"
Läs mer!

Simon Olofsson: Svensk media är sårbar för rysk propaganda

Svensk media är sårbar för rysk propaganda

Insändare: Många stora bilder och liten text i Piteå-Tidningen

Många stora bilder och liten text i Piteå-Tidningen

Mari Gustafsson: Pressfriheten är inget vi ska ta för givet

Profilbild

Ur arkivet: Köpare är ”hotellkungen” Hilding Holmqvist

Ur arkivet: Köpare är ”hotellkungen” Hilding Holmqvist

Ur arkivet: "Föddes på E4 i Kopparnäs"

Ur arkivet: "Föddes på E4 i Kopparnäs"
Visa fler