Vi vill vara med och skriva historia

Medieinnehållet domineras fortfarande av män. Det vill vi på Piteå-Tidningen ändra på.

Foto: Mari Gustafsson

Krönika2021-03-08 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historieböckerna är fyllda av män som gjort hjältedåd. Kvinnorna då? Jag reflekterade inte ens över deras frånvaro under tiden jag gick i skolan och läste om kungar och krigare. Tog väl för givet att kvinnorna var hemma och lagade mat och tog hand om barn.

Men såklart har kvinnor gjort stordåd på en massa sätt.

Det blev tydligt inte minst när ”Godnattsagor för rebelltjejer” kom för några år sedan. Boken ville göra upp med den mansspäckade historieskrivningen och är fylld med kvinnliga förebilder som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal.

Det handlar om författare, astronauter, rappare, forskare och politiska ledare från hela världen som på sina sätt ändrat historien.

Den engelska originalutgåvan slog snabbt rekord som den mest förbeställda boken genom tiderna och efter det har fler böcker på samma tema följt.

Som tidning skriver vi också historia varje dag. Men hur lyckas vi när det gäller jämställdhet? Inte särskilt bra, säger magkänslan. Rapporten Rättvisaren bekräftar tyvärr det.

Mätningen visar att 67,6 procent av de som kommer till tals i nyhetsmedier är män och 32,1 procent kvinnor. Siffrorna har i princip varit konstanta sedan år 2000. Män får alltså ta större plats än kvinnor, trots att befolkningen till lika stora delar består av män som kvinnor. 

Varför spelar det roll? Jo för att medier har en viktig funktion som demokratins samhällsbärare. Därför ska vi spegla hela samhället. Och här kommer ditt ansvar in i bilden. Hur ska vi lyckas? Vad ska vi skriva om? Tyck till i frågan.

70-30 är alldeles för dåligt. Självklart kan vi bättre än så och målet ska aldrig vara annat än 50-50.

För att göra bättre lanserar vi nu ett mätverktyg på Piteå-Tidningens redaktion. Där kan vi följa fördelningen mellan män och kvinnor i realtid.

Mätningen visar bara siffrorna, men genom dem skapar vi en större medvetenhet.  Vi skapar en plattform för diskussion om hur vi ska skriva och rapportera på ett jämställt och inkluderande sätt.

Det är en läroprocess. Men viljan finns. 

Samtidigt kommer det här aldrig vara en punkt som vi kan checka av och lämna. Målet måste vara att hålla frågan levande. Varje dag.

Att lansera satsningen just i dag är självklart. Det är så vi vill ta hand om den internationella kvinnodagen. Det är så vi ska använda den 8 mars. Till reflektion, till att göra bättre. Till att vara med och skriva historia.

Mari Gustafsson

ansvarig utgivare