Vilka var de första svenskarna? Med största sannolikhet var det jägare söderifrån som följde den smältande inlandsisen i jakten på vildren för cirka 11 000 år sedan. Jägare med mörk hud, men blå ögon.
När sedan isen drog sig tillbaka längs norska kusten så mötte de blåögda jägarna människor med ljus hud och bruna ögon som kom från nuvarande Ryssland. Den sistnämnda gruppen hade bättre redskap och tog bland annat med sig sedvänjan att begrava sina döda.
De båda grupperna verkar ha smält samman utan större problem och evolutionen såg till att de blev allt ljusare i hyn. Livsviktigt för att kunna tillgodogöra sig D-vitamin och överleva i ett mörkt och kallt klimat.
En del av detta är känt sedan tidigare, men det är mycket ny kunskap, inte minst tack vara DNA-tekniken, som presenteras i den tvådelade ”De första svenskarna” ( SVT Play). Arkeologen Jonathan Lindström reser runt i Sverige i spåren efter dem som befolkade landet efter istiden och kan visa att våg efter våg av människor strömmade in i Skandinavien under tusentals år.
Exempelvis kom en stor migrationsvåg för 6 000 år sedan. De hade sina rötter i de centrala delarna av Turkiet. Med sig hade de kunskapen om jordbruk. Under lång tid levde dessa jordbrukare parallellt med de tidiga jägarna/samlarna.
Vår genetiska profil har hos många spår av så väl de första jägarna som jordbrukarna, men de största avtrycken i vår arvsmassa kommer från en stor migrationsvåg från Ukraina för cirka 5 000 år sedan. Dessa stäppnomader kallades Yamnaya. Tredelat alltså.
Yamnaya var troligen ganska våldsamma och tog dessutom med sig pesten, som dödade många från ursprungsbefolkningen. Forskare har jämfört det med vad som hände ursprungsbefolkningen i Amerika när de vita anlände och koloniserade världsdelen.
Yamnaya lämnade efter sig ett nytt språk som är föregångare till hur vi talar i dag, nya sedvänjor som konsten att brygga öl och generna för laktostolerans, som gör att vi kan dricka mjölk.
Således bor det en liten krigisk mjölk- och öldrickande Yamnaya i de flesta av oss. Och migrationsvågorna har fortsatt under årtusendena, smält ihop med alla andra och bildat det vi ser som svenskar idag. De relativt stora människogrupper som kommit till Sverige de senaste 50 åren kommer sannolikt över tid att också smälta samman med oss alla.
Den som vill jämföra kunskapsnivån i "De första svenskarna" kan med fördel titta på "Sagan om Sverige" från 1985. Finns på SVT Play öppet arkiv.