Som journalist finns begreppen alltid med i bakhuvudet: Meddelarfrihet, yttrandefrihetsgrundlagen, tryckfrihetsförordningen. Det är ett knippe gamla, allvarstyngda ord. Men de är också grunden för vår verksamhet.
När man pratar om fake news, missvisande rubriker och nyheter med negativ klang i fikarummet är det lätt att glömma att media faktiskt är en förutsättning för en fungerande demokrati. I smått och stort.
Med vår journalistik granskar vi samhället och dess makthavare. Vi producerar lokala nyheter i dag för ett bättre samhälle i framtiden.
Men för att kunna granska och skriva om missförhållanden behöver vi få kännedom om dem. När vi får tips om något som inte fungerar är det vanligt att de anställda inte vill berätta, inte ens anonymt, av rädsla för repressalier från arbetsgivaren. Det är särskilt vanligt inom vård och skola.
Vi har också märkt att det blivit svårare att få information från myndigheter. Det kan ta lång tid innan handlingar skickas ut och myndigheter har börjat ta betalt för servicen. I en del fall nekas vi med hänvisning till GDPR. Att få prata med personal eller besöka en verksamhet kan vara omöjligt.
I dagarna går vi ut med en enkät via mejl till dig som är anställd på en myndighet. Frågorna handlar om öppenhet och demokrati och det vi vill är att ta reda på hur det är ställt med den demokratiska kunskapen om vilka rättigheter och skyldigheter offentligt anställda har gentemot media. Enkäten är helt anonym. Inte ens vi vet vem som svarat. Inte heller din arbetsgivare kan se vad du som anställd, eller någon annan, har svarat.
Frågorna kan till exempel handla om huruvida en offentlig tjänsteman får läsa upp ett sekretessbelagt dokument, som inte rör rikets säkerhet eller patientuppgifter, för en journalist.
Det finns också möjlighet att lämna tips till oss. Du är självklart anonym, men om du vill får du gärna skriva kontaktuppgifter så vi kan kontakta dig. Om du kontaktar en journalist har du alltid källskydd.
Om du är en av de tusentals som får enkäten uppmanar jag dig att svara på den, på det sättet bidrar du till vår kartläggning av hur öppenheten mår i våra myndigheter. Resultatet kommer vi att berätta om för er läsare.