Medborgarna i Svea Rike sover för litet, arbetar för mycket och tjänar för dåligt. Säger de kloka. Varför jobbar vi mer istället för mindre, när vi redan producerar så mycket överflöd. Överflöd som inte kommer löntagarna och samhället till del, utan åker rakt ner i fickorna på några få. Sex timmars arbetsdag räcker gott och väl. Så resonerar sociologen och debattören Roland Paulsen i en intervju i tidningen Handelsnytt. En sådan klok karl.
Professor Bodil Jönsson, fysiker och expert på tid, är ännu djärvare. Två timmars arbetsdag är nog, säger professorn. Med teknikens hjälp blir det som ska göras ändå gjort och människorna får tid att leva hela livet. Tummen upp!
Att gå från tolv till åtta timmars arbetsdag tog decennier av kamp. Ingenting skulle bli gjort på den korta dagen. Felkalkyl. Produktionen minskade inte, den ökade och ökar. Det produceras nu mångdubbelt mer på åtta timmar än på tolv.
Fram till sjuttiotalet hade alla partier, utom Moderaterna, förslag om sänkt arbetstid. Men där tog det slut, konstaterar Paulsen. Så sant så. Inget parti pratar längre om kortare arbetstid. Inte ens Vänsterpartiet. I alla fall inte så högt. Hur skulle Sverige ha råd med det? Nu när allting blivit så dyrt och konjunkturcykeln bromsar in så pass att man kan se ekrarna.
Vi har flyktingkris. Svenskarna alltså. Inte flyktingarna som flyr undan död och terror. Och de där svenska terroristungarna i IS-lägren kan vi väl inte ta hem. Vad vet man. Med dom generna. Arvsskatten har vi avskaffat, men arvsynden gör man sig inte av med. Näpp. Sjuklingar, arbetslösa, åldringar och en massa nya barn. Det kostar. Alltså måste de som står på benen arbeta mer och längre för att jobba in alla miljarder Moder Svea förlorat i skattesänkningar och för att målinriktade politiker ska kunna sänka inkomstskatterna med ännu fler miljarder för dem som stretar i nordanvinden ovan brytpunkten.
Litet trött blir man av sådan matematik och trötta människor får mindre gjort. Anställda i Tyskland och Nederländerna tillhör dem inom EU som arbetar minst många timmar, men ändå fixar unionens högsta BNP per invånare. Greker, rumäner och tjecker jobbar flest timmar, men får minst uträttat. BNP ligger i botten. Har jag läst.
Det riksdag och regering inte vill befatta sig med, testas av kommuner och privata företag. En del med lysande resultat. Toyota i Mölndal är förebilden. Med kortare arbetsdag, fler anställda och skiftgång har både verksamheten och vinsterna växt och såväl kunderna som de anställda är mycket nöjdare. Studiebesöken är många, men få vågar testa modellen. Ju fler arbetstimmar, desto mer producerat. Det trodde industriägare och företagare på 1800-talet och det tror dom än. Tekniken går framåt, människan står och stampar. Men jorden snurrar på.
Glad Midsommar!