Som kund har jag väl alltid rätt

Patient eller kund? Som kund har jag väl alltid rätt? I de skolor där marknaden stöpt om elev till kund så krävs det hög betygssättning för att hålla kundernas föräldrar på gott humör.

 När marknaden tillåts bedriva skolor så förvandlas eleven till kund. Och för att behålla kunderna (och alla sköna miljoner) så gäller det att hålla dem på gott humör.

När marknaden tillåts bedriva skolor så förvandlas eleven till kund. Och för att behålla kunderna (och alla sköna miljoner) så gäller det att hålla dem på gott humör.

Foto: Lars Pehrson

Krönika2022-01-07 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Numera är man kund nästan överallt. Vet inte om det gäller sjukvården, men där vill jag helst ses som patient. För är jag kund så vill jag lyda under den järnhårda lagen "kunden har alltid rätt" och därmed kunna ifrågasätta läkarens diagnos och omdöme.

Fast jag har förstått att läkarna inte längre är ensamma om sjukdomsinsikter. Snart sagt varje patient, förlåt, kund, har redan googlat på symptomen och kontrar när läkaren kommer med sitt utlåtande. Det behöver kanske inte bara vara dåligt.

Eller som i det där vansinnigt roliga skämtet när en sjuk man bärs ut på bår till en väntande ambulans.

"Tar ni mig till sjukhuset" undrar mannen.

"Nej, vi lägger ut dig på Facebook så att alla experter som lever sina liv på sociala medier kan ställa diagnos", svarar ambulansmannen.

Numera är många barn kunder istället för elever i en skolvärld där riskkapitalet skär guld med smörkniv. Men om kunderna minskar så slår det också mot alla sköna och ibland oskattade miljoner som ramlar in på konton i någon obskyr bank i ett land som du knappt hört talas om.

Så för att inte förarga kunden eller kanske snarare kundens föräldrar så krävs det innovativa grepp när det gäller betygssättningen. Trycket på skolledning och ytterst lärarna blir enormt. Att dela ut låga betyg är ingen bra affärsidé. 

En granskning som tidningen Skolvärlden genomförde i fjol visar att var fjärde lärare under det senaste året har utsatts för press eller påtryckningar av elevers vårdnadshavare i samband med betygssättning. Var sjätte har utsatts för detsamma av sin chef (rektorn). 

Lärare som ger höga betyg anses kompetenta och det brukar alltid vara bra när det är dags för lönesamtal. Några lärare skriver att deras rektor på eget initiativ har höjt elevers betyg efter påtryckningar från föräldrar.

Även lärare i kommunala skolor råkar ut för föräldrar som skäller och hotar när de anser att deras barn fått för dåliga betyg. Jag känner lärare i Piteå som berättat absurda historier om horribla föräldrar som glömt bort att betyg får man efter prestation. Visst kan en lärare ha fel, men normalt borde föräldrarna rikta kraven mot sina barn.

Oavsett detta så är det sjukt märkligt är att Sverige är det enda land i världen som tillåter marknadens rovdrift av skolan.