Sommarvärmen är med eftertryck här och den senaste tidens hetta har tagit hårt på krafterna. Nu är kanske inte 30 grader så mycket att skriva uppsatser om, men på andra håll i världen, exempelvis i Kanada, har det varit närmare 50 grader under en period.
Då är det inte längre en gudabehaglig värme vi snackar om, utan snarare en gudomlig komedi med tragisk klangbotten. Tillfälligheter eller klimatförändringar delvis orsakade av människan? Det beror på vem vi frågar.
Jag är ingen klimatexpert, men har förmågan att ta till mig information och som journalist vanan att ifrågasätta, även det som tycks självklart. Men jag liter inte på förnekarna, exempelvis Klimatrealisterna.
Jag påstår inte att Klimatrealisterna avlönas av krafter inom den fossila industrin, men det är känt att branchen pumpat in stora pengar för att så misstro när det gäller sambandet mellan utsläpp av växthusgaser och ett globalt varmare klimat.
På samma sätt som starka intressen en gång gjorde när det gäller blyets farlighet i bensin eller för den delen när det gäller sambandet mellan tobaksrökning och cancer.
Visst behöver vi i norr värmen, men nu flämtar man efter luft när man jagar nattlig sömn och vrider sig i klibbiga sängkläder i kvava rum. På dagarna är solen skoningslös och även om jag är soldyrkare undviker jag alltför mycket strålning.
Hudcancer är ett växande problem i Sverige. Antalet fall av hudcancer (exklusive malignt melanom) i Sverige har ökat med 59 procent de senaste tio åren. För livsfarliga malignt melanom är ökningen 39 procent. Det handlar om cirka 4 000 fall per år.
Själv har jag alltid varit en slarver med solkräm, men nu läser jag att det inte finns några belägg för att solkrämer skyddar mot malignt melanom. Det är dessutom tveksamt om det skyddar mot basalcellscancer.
Däremot verkar solkräm skydda mot solskador i hudens yttre lager, så kallade aktiniska keratoser. Kanske även mot pigmentförändringar. Med andra ord, alla insmorda soldyrkare, så är solkräm farligt eftersom det invaggar en i falsk trygghet.
Olle Larkö, läkare och professor i dermatologi, säger "Att använda solkräm på mage och rygg är helt fel – en t-shirt är det som skyddar. En keps tar bort 70 procent av solens strålning på näsan".
Men då blir man förstås inte så där härligt gyllenbrun som alla pressande och insmorda soldyrkare så gärna vill bli.