Snygga kvinnor, ”fula” selfies

Jag tar selfies av två olika anledningar. Antingen för att jag tycker att jag är snygg, med förhoppningen att andra ska tycka samma sak, eller för att styra bilden av mig själv.

Foto:

Krönika2020-09-12 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med mobilen i handen bestämmer jag hur jag själv ser ut och det ger mig makt att lära mig själv att tycka om spegelbilden som syns på skärmen. 

Den makten har alla med en mobilkamera och ett konto på Instagram – nu finns en trend att använda den för att påvisa ”verkligheten”. 

”Instagram vs reality” är ett format som börjat spridas på sociala medier. 

Dess syfte är att visa den så kallade nakna sanningen bakom de polerade Instagrambilderna. Bloggaren Alexandra ”Kissie” Nilsson valde till exempel att placera en bild på henne och en Chanel-påse bredvid en bild på henne med mascarasvarta tårar rinnande nedför kinderna.  

Det är ett format som varken är särskilt uppfinningsrikt eller särskilt upplysande år 2020. Även om Instagram absolut har toxiska effekter på dess användare så har väl de flesta lärt sig att allt inte är så glammigt om det ter sig i flödena hos välbärgade innerstadskvinnor. 

Det som snarare har väckt debatt är hur formatet, där en iscensatt bild ställs mot den opolerade ”verkligheten”, används av smala och vrålsnygga kvinnor för att i någon mån väcka hopp hos betraktaren. ”Kolla på mig, jag är inte så snygg som du tror”, menar de, för att bräcka fasaden. 

De visar hur man bara genom att posera kan få en valk på magen att som genom magi dyka upp och sedan försvinna. Att ljuset och vinkeln kan få en att se tjockare ut än vad man egentligen är. Resultatet visas upp bredvid en polerad bild, för att visa hur lätt det är att trolla med sanningen. 

Problemet är ju att de inte lurar någon. För att de kvinnor som hoppat på trenden ju är smala och vrålsnygga.

Det jag förfasas över är att långt ifrån alla verkar syna bluffen. Istället hakar folk på. ”Kolla vad ful jag är idag”, säger de. Samtidigt som de jämställer ordet ”ful” med ”tjock” och underminerar sitt eget försök till normkritik i samma andetag. 

Tjocka personer som ser sådana inlägg kan inte trolla bort dubbelhakan genom att posera. Deras valkar finns kvar hur de än vrider och vänder på mobilkameran. 

Människor som av olika anledningar inte anses tillhöra den normsnygga kategorin kommer helt enkelt inte hjälpas alls av sådana inlägg. 

I stället jämställs de med kontrasten till det fina. Det vackra, polerade, smala och släta. Och plötsligt har normerna inte satts i gungning utan bara befästs ännu mer.