Snåriga regler försvårar publiceringen

Vi har smått fantastiska bilder på vindkraftverket som skenade och kraschade i förra veckan. Tyvärr kan vi inte publicera dem utan att begå lagbrott.

Foto: Jens Ökvist

Krönika2020-05-18 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drönare är ett jättebra hjälpmedel för dagens journalister. Jag minns en tid när kvällstidningarna hyrde helikoptrar för att komma förbi avspärrningarna och fotografera en brottsplats eller en olycka. Nu kan en liten radiostyrd farkost göra samma sak till ett mycket billigare pris.

Förr i tiden följde vi med flygklubben upp i luften och fotograferade byar med vanlig kamera. Nu har Piteå-Tidningen en drönare som underlättar vårt arbete. Exempelvis är bilder till sommarserien "Vad heter platsen" tagna med drönare. Vi kunde också dokumentera den svåra tågolyckan på Smurfit Kappas område med drönaren. Det kan vara förbjudet att flyga över en olycksplats, men genom att lyfta utanför fabriksområdet och vinkla kameran snett nedåt kunde vi visa läsarna hur olyckan gick till. Vi har även fotograferat trafikfarliga korsningar och halvt ihoprasade byggnader med drönare. Man får en helt annan överblick med bilder tagna från luften.

Tyvärr är det snåriga regler när det gäller drönarbilder. För att få sprida vissa bilder från drönare utan att begå lagbrott ska de granskas av Lantmäteriet. Myndigheten har ibland nekat till spridning av bilderna om horisonten syns eller om ej tillåtna skogsområden har fotograferats. Handläggningstiden är lång och när man eventuellt får klartecken är ju nyhetshändelsen flera dagar eller veckor gammal. Ett lysande exempel på detta är vindkraftverket som kraschade i Markbygden förra veckan. Vi åkte till platsen och fotograferade både med drönare och vanlig kamera. Vi har också läsarbilder som visar de demolerade vingarna och andra delar som spritt sig över ett stort område. Dessa bilder vore omöjliga att ta från marken eftersom stora avspärrningar råder och överblicken skulle bli mycket sämre.

Vi har skickat bilderna till Lantmäteriet, men något besked som tillåter publicering har inte kommit. Det sliter i min journalistsjäl att ha så bra bildmaterial som man inte får sprida till läsarna. Nu kan det ju bli så att vi får grönt ljus för att publicera bilderna. Även om nyheten i detta fall är gammal kan bilderna användas vid eventuella uppföljningar. I de första rapporteringarna av händelsen fick vi nöja oss med bilder på ett torn utan vingar. Nyheten är fortfarande stor, men skulle bli ännu hetare med bilder som bättre dokumenterade haveriet.

Anders Thelin, nyhetschef Piteå-Tidningen