Skendemokrati och politiska strukturer

Edwin Jonsson skriver om att det finns tydliga brister i Sveriges demokratiska system.

Foto: Maria Johansson

KRÖNIKA2017-09-28 22:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges demokratiska system betraktas som ett av de bästa i världen. Det är det förmodligen också. Men vad innebär vår demokrati i praktiken?

Att rösta i Sverige är att lägga en lapp i en låda vart fjärde år. Du röstar inte om sakfrågor, utan får bara välja ett av en handfull partier som ska besluta åt dig i fyra år. Detta är inte långt ifrån att inte få rösta alls.

Denna modell, som är över 100 år gammal, medför många problem som är enkla att peka ut. Vad gör du om ditt parti har en svag ledare? Eller om en skandal inträffar? Vad händer när alla partier lovar saker de aldrig kan hålla för att fiska röster?

Vad gör du om ditt parti byter fot i din hjärtefråga? Byter du till ett parti du inte håller med om i ett flertal andra frågor, för att protestera, eller ignorerar du det?

Den demokratiska processen blir en fotbollsliga. Dessa är problem som inte hör till demokrati, utan indirekt demokrati.

.

Att demokrati är det överlägsnaste systemet upprepas genom hela vår skolgång. Om vi inte förstår det får vi förmodligen inte godkänt på provet.

Det är hyckleri eftersom skolan själv är en tydligt auktoritär institution. Elevkåren har ofta noll inflytande, och även om varenda elev skulle lida av skadliga stressnivåer på grund av antalet examinationer, har de inget fackförbund att vända sig till.

.

Även när vi får ett jobb saknas demokrati. Sociologen Roland Paulsen har rätt när han säger att vi måste gå till en avancerad diktatur för att förstå vad vi står ut med på vanliga arbetsplatser. Några få på toppen bestämmer när vi ska äta, när vi ska komma till jobbet, vad vi ska ha på oss, vem som ska ta del av överskottet vi producerar, och så vidare. Följaktligen lever vi hälften av vårt vakna vardagsliv under diktatorisk kontroll.

.

Den genomsnittlige schweiziske medborgaren röstar 4 gånger per år. Det är pinsamt att vi i Sverige totalt bara haft 6 folkomröstningar sedan 1922. Resten av besluten har fattats av politiker. Vi röstar vart fjärde år, och arbetar i diktatoriska institutionen mellan valen. Kan vi inte bättre?

.

Kinas regering har använt Donald Trump som ett bevis på att demokrati inte fungerar. Jag har hört flera i min egen ålder dra samma slutsats. Men är Trump och andra anti-etablissemangsinitiativ resultatet av för mycket demokrati, eller för lite?

KRÖNIKA

Läs mer om