Ryms mycket skit under manikyrerade naglar

Nu är det gesällprov i källkritik. Och till det skrå som aldrig varit särskilt bra på det: Håll käften.

Foto:

Krönika2020-03-27 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en tid som det kommer pratas om i många år. ”Kommer ni ihåg, då toalettpapper var värt mer än guld och torgen låg öde?” kommer jag säga till mina åldrade jämnåriga. Och de kommer skrocka och skaka på huvudet, minnas tillbaka till en kris och en medierapportering fullkomligt ojämförlig med någonting annat i modern tid.

Någonting jag däremot önskar att jag kommer ha hunnit glömma innan dess är de desinformerande dårar som, så vana vid att ha livnärt sig på att öppna sin mun, aldrig fått lära sig att stänga den. De senaste veckorna har villfarelserna stänkt med sådan frekvens att jag önskar att det fanns ett virtuellt desinfektionsmedel. 

I en Youtube-video hävdade till exempel Margaux Dietz att hon fått ”insiderinformation” från en bekant som ”känner nån som jobbar på Smittskyddsinstitutet”. Dietz hörde att det skulle bli ”karantän och lockdown när som helst”, så ”nu är det panik på riktigt”.

Smittskyddsinstitutet upphörde som myndighet 2014, så var denne bekantas bekant egentligen jobbar är ännu ett mysterium. Under en frågestund på sin Instagram, som av en outgrundlig anledning handlade om just covid-19, slängde hon sig med ord hon själv inte begrep och skapade förmodligen mer förvirring än någonting annat.

Influencern Hanna ”Hannalicious” Friberg är också en av de som delat med sig av sina åsikter kring viruset, med brasklappen att ”informationen kanske inte stämmer till 100 %”. 

Katrin Zytomierska försöker pracka på sina följare en fiskolja som ska ”boosta immunförsvaret”, och kritiserar Folkhälsomyndighetens hantering av smittan.

Det ryms mycket skit under manikyrerade naglar. Men det är lätt att förstå var den kommer ifrån. I tider av rädsla vill alla vara en källa till lugn och sans. Och det är ju trots allt, vad man än tycker om det, en influencers jobb att dela med sig av sin vardag och sina tankar.

På samma sätt är det varje individs jobb att inte fara med osanningar. Och i detta fall är det ungefär som när man försöker plugga in ett USB-minne i datorn: Det blir nästan alltid fel. Problemet uppstår när unga kanske hellre lyssnar på Dietz än på Löfvens tal till nationen. Hellre följer Bianca Ingrossos råd än kungens. 

I alla andra sammanhang hade detta väl fått vara okej. Men inte nu.

Nu är vi alla tillsammans på minst en meters avstånd. Lyssnar på de som vet, håller käften om vi inte har någon aning, och har varann om ryggen. Över videolänk.