Politiker med selektiv hörsel

Foto:

Krönika2018-06-12 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kampanjen "Rör inte min skolpeng" har varit framgångsrik. Politiker, som säger sig ta människors oro på allvar, har lagt örat mot Börsgolvet och hört jämmer. Ägarna till de börsnoterade skattefinansierade privatskolorna har ropat i nöd och inte så litet ilska. De modiga välfärdsakrobaterna skulle kvävas under det där vinsttaket som den där jä..., just det, Ilmar Reepalu snickrat ihop.

Med sig i undergången skulle de dra elever, lärare, skolan, sjukvården, omsorgen om barn och gamla, ja hela nationen och delar av Spanien, Tyskland, Norge, Indien och Saudiarabien där frifräsarna bedriver skolor med svenska elevers skolpeng, direkt och indirekt. Tänk att vi har en sådan utlandshjälp. Det visste inte ens civilminister Ardalan Shekabari förrän Lärarnas Tidning stack listan under hans näsa. "Skamligt att medel som skulle användas till undervisning av svenska skolbarn hamnat i skolor i andra länder", sa en upprörd Shekabari. Ja ja.

Alltså, begränsad vinst lika med en välfärd i koma. Huvaligen. Vem vill ställa till ett sådant elände. Folket vill. Ja, inte förgöra nationen, men däremot vinstuttagen. Nu är det emellertid på det viset att politikernas uppfattning av människors oro är selektiv. Ibland hör de jättebra. Gäller rädslan för att flyktingar. Folkets samfällda oro för vinstdrivande skattefinansierade privata välfärdsbolag stör inte mer än en mygga i midsommarsnapsen.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var förr emot vinster i välfärden. Nu är han för. Helt logiskt eftersom SD månar om svenska traditioner och ingenting är så svenskt som skattefinansierade privatskolor med rätt till aktieutdelning. Omvärlden undrar om svenskarna är riktigt kloka och riskkapitalbolagen är inte sena att dra nytta av korkskalligheten. Miljarder som bara ligger där att plocka. Riskfritt.

Det är inte frivilligt att betala skatt, även om en och annan anser det, och det är inte frivilligt att gå i skola. Sverige har skolplikt. Med varje elev följer en given skolpeng, enda sättet att göra vinst är att använda så litet som möjligt av skolpengen i verksamheten. Alltså till undervisningen och i undervisningen är lärarlönerna största posten.

Att hacka på AB Välfärdens ägare är inte särskilt meningsfullt. Det gänget idkar inte välgörenhet. De lyder under aktiebolagslagen som säger att de först och främst ska se till ägarnas intressen. De som ska ha på skallen må istället vara regeringen Bildt som, uppbackad av Miljöpartiet, utlämnade den skattefinansierade välfärden åt marknaden och efterträdarna som inte är intresserade av återställa ordningen. Miljöpartiet har bett om ursäkt. Jaha.

Skolan går bra. På Börsen. Och ägarna blir inte lottlösa. Skolindustrin Academedias vd fick 2016 ihop drygt sju miljoner i samlade inkomster, enligt sammanställning i tidningen Arbetet. Han, och andra välfärdsdirektörer, vet i alla fall vad fan de får för skattepengarna.

Läs mer om