Pengarna på bordet – strunta i procenten

En viktig uppgift i ett startup-bolag är att attrahera finansiering för sin uppbyggnad och tillväxt. I Norrbotten är möjligheterna till detta goda.

Göran Carlson

Göran Carlson

Foto: Norr Media

Krönika2021-10-19 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tidiga faser är det svårt att få traditionella banklån men tack vare ett välfungerande ekosystem i Norrbotten kan man i stället få olika typer av ekonomisk hjälp från aktörer som Almi, Norrlandsfonden och Region Norrbotten etcetera. 

Kan man inte komplettera detta med eget kapital bör man redan här också försöka attrahera externt kapital, exempelvis genom affärsänglar och efter något år brukar ytterligare kapital behövas och då brukar mer kapitalstarka aktörer, som Venture Capital-bolag bli aktuella. 

Väldigt generellt sett brukar man kunna få ihop 1-2 miljoner i första steget med det regionala ekosystemet, 2-5 miljoner med affärsänglar, och sedan från 5-10 miljoner och uppåt med VC-bolag. 

Tar man in pengar via en affärsängel så måste man enas om en värdering på bolaget och det är inte alltid lätt. Bolaget är ju oftast inte värt något alls om man utgår från dess balansräkning, men man kan ju inte sälja det för noll kronor. Det många försöker sig på då är att sätta ett värde som man gissar att bolaget har om några år. Problemet är att ingen investerare vill betala för ett kommande värde som denne själv ska hjälpa till att nå. Det är ju investerarens pengar som bidrar till bolagets tillväxt och värdeökning. 

Här kommer också nästa parameter in, hur mycket ägande är rimligt att släppa till en affärsängel? Här finns det några kloka tumregler att förhålla sig till. Att denne ges majoritet är inte önskvärt för någon av parterna, grundaren behöver ha kvar ett incitament att äga stor del och driva bolaget helhjärtat med allt vad som krävs. Det är av den anledningen man sällan man ser änglar som förvärvar mer än 30 % av ett bolag i denna fas. Så då har vi en övre nivå. Vad kan då vara en nedre nivå? Vi vet att det i 99 fall av 100 kommer behövas ytterligare finansieringsrundor. Det innebär att alla parter kommer bli ännu mer utspädda under resans gång. Äger en ängel under 10 % initialt och inte kan försvara denna andel i kommande investeringsrundor så blir man utspädd och börjar få svårt att räkna hem investeringen. Under 10 % är med andra ord ofta för lite för att man ska vara villig att ta risken. Så lösningen blir ofta en nivå mellan 10-30 %. 

Behöver då bolaget 2 miljoner och grundaren är villig att släppa 20 % ägande, ja då har man plötsligt en hyfsat logisk värdering på 10 miljoner kronor. Jag vill poängtera att detta givetvis är lite grovhugget och inte är några absoluta sanningar men det är ett förhållningssätt till värdering som är rätt allmänt vedertaget. 

Kom också ihåg att ängeln troligtvis kommer lämna bolaget inom några år. Man räknar inte med att få avkastningen genom vinster eftersom det kommer ta alldeles för länge. I stället räknar man med att sälja sitt innehav när tiden är mogen för att släppa in VC-bolag. Bedömningen som görs är då helt enkelt om man tror man kan sälja för en högre värdering än 10 miljoner, oavsett hur man kommit fram till dessa 10 miljoner. Investeringen kan på det sättet faktiskt liknas vid att köpa en aktie på börsen. 

Med detta resonemang i baktanke är det därför viktigt att grundare inte fastnar så mycket i exakt hur många procent man överlåter initialt eller exakt vilken värdering man beslutat sig om. Det viktiga är att få in pengarna så man utifrån dessa kan skapa tillväxt. Utdelningen kommer några år senare och då finns dessutom chansen att den bli rätt bra.