Påsklov, vem älskar inte påsklov. Kanske kan även en senior som jag få besök av Påsktuppen och bli bjuden på ett ägg fylld med godis nu när det är påskafton och allt. Ska undersöka det där med Påsktuppen, vad nu han kan ha att göra med saken.
Men historiskt har Påsktuppen en starkare anknytning till påsken än att bara vara dekoration och godisvärpare. Matteus skriver i sitt evangelium (26:74) "I detsamma gol hanen. Då kom Petrus ihåg Jesu ord, huru han hade sagt: Förrän hanen gal, skall du tre gånger förneka mig". Det har gjort tuppen till symbol för vaksamhet, Jesu död och uppståndelse och ljusets seger över mörkret. (Historiesajten.se).
Det brukar ofta snackas om kolesterol och ägg i samma mening, men kopplingen är inte glasklar och äggens farlighet i sammanhanget tycks vara överdriven. Som kostkälla är det få livsmedel som kan mäta sig med ägg i fråga om nyttighet.
Numera äter jag ägg varenda dag, men mer sällan ägg fyllda med godis. Men, i dag då, snälla Påsktuppen.
Läsare som är i min ålder minns säkert betygen i ordning och uppförande. Jag lyckades få sänkt sedebetyg i dessa "ämnen" vid ett par tillfällen och orsaken handlade om mina problem att vara tyst och sitta still. Jag kan lugnt säga att det påverkade mig noll. Och ingen arbetsgivare har någonsin frågat om den saken.
Nu vill politikerna återinföra dessa betyg och det känns som en återgång till tider då rottingen och kadaverdisciplinen regerade. Det borde finnas bättre sätt, men det får sannolikt inte kosta något. Jag stödjer de som röstar för två vuxna i varje klassrum. En lärare och en lärarassistent. Pedagogiken borde vara vinnare och ordningen lättare att upprätthålla.
En fotbollsspelare i Chelsea krockade för snart två veckor sedan och greps för rattfylleri. Synd att skämta om sådana saker, men snubben heter Drinkwater i efternamn. Nu kanske inte hans brott var så oväntat eftersom han nästan hela säsongen suttit på bänken.
"Nothing sucks like Electrolux". Om du är tillräckligt gammal så minns du kanske annonsen som användes för att sälja dammsugare i Storbritannien på 1960-talet. Det skrattades gott åt det och många trodde (och tror än idag) att det är en svensk med dålig känsla för engelska som skapade denna dubbeltydiga slogan.
I själva verket gjordes annonsen av den brittiska reklambyrån Cogent Elliot och där var man fullt medvetna om ordets innebörd. Tanken var så klart att väcka uppmärksamhet och det lyckades väl.
"It was entirely intended as a double entendre. You know, make 'em smile ...", som en anställd på byrån har förklarat saken.
Sa jag Glad Påsk?