Hur mycket har det kostat att försöka kämpa ner coronan? Många har dött och pratar vi pengar är det astronomiska summor, men det är kanske inte de enda priser som vi fått betala.
Att ett pris är negativ påverkan på den allmänna folkhälsan är inte överraskande. Inte heller att den psykisk ohälsan har ökat kraftigt. Mer oväntat är att det främst är yngre som drabbats.
Men det är inte allt, långt därifrån och att titta på Vetenskapens världs program "Coronakampens pris" ( finns på SVT Play) är en dyster upplevelse. När bitar läggs till bitar är det ett mörkt pussel som träder fram.
Jag aktar mig för tvärsäkra påståenden, men nog kan man undra om alla restriktioner varit de rätta och riktiga. Kanske främst i de länder som använde både storslägga och motorsåg för att stänga samhället i ivern att stoppa viruset.
Det har hittills dött cirka 2,5 miljoner människor av corona i världen. De flesta äldre i rikare länder. Enligt dokumentären ungefär lika många till följd av restriktionerna. De flesta unga i fattigare länder.
Under 2020 steg barnadödligheten i världen för första gången på flera decennier och, nej, de dog inte av corona.
Det här är ingen jämförelse som ska tolkas som att äldre är mindre värda än yngre människor. Mer en fingervisning om att vi borde ha skyddat våra äldre bättre från början. Jag vet, skitenkelt att vara efterklok.
Under 2020 ökade dödligheten med cirka 7•000 personer i Sverige jämfört med snittet åren 2015-2019. Det är förfärligt för alla drabbade, men kanske är det som läkaren Johnny Ludvigsson säger i programmet, att antalet döda vilseleder.
Om man tar folkmängden i beaktande så dog det kanske fler av Asiaten 1957 och Hongkong-influensan 1968. Den sistnämnda insjuknade jag själv i som tioåring och blev jävligt sjuk.
Antalet döda vilseleder, ja, kanske, för i ett bredare perspektiv är det så många andra priser som har betalats och ska betalas.
Så kanske var det inte dödstalen som i första hand skrämde politiker och myndigheter, utan risken att vården skulle kollapsa på grund av brister i kapacitet och beredskap.
Nu kommer sannolikt vaccinet att reda upp det mesta, i alla fall i den rika världen.
Samtidigt är det så klart av största vikt att såväl Sverige som världen har en bättre beredskap när nästa pandemi slår till. Vågar knappt tänka på utfallet om det skulle vara en riktig värsting.