Okej, men inte pensionssystemet

Foto:

Krönika2018-10-02 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetslösheten sjunker, även bland långtidsarbetslösa. Klättrar på listan över bästa landet att bo i, hamnar på sjätte plats och slår grannländerna med god marginal. Toppar listan över världens mest ansedda land.

Så ser det ut i riket som statsministerkandidaten och moderatledaren Ulf Kristersson beskriver som ett land i svår kris, där folket förlorat förtroendet för staten. Allt är på väg åt helvetet till. Mycket allvarligt eftersom tilliten till staten är det som håller samman ett samhälle. Tack och lov finns där hjältar, se ovan, som står beredda att kasta sig in i skärselden med brandsläckaren i högerhanden.

Alla ser inte Sverige som ett land i kris. Snarare som ett idealsamhälle, ett föregångsland, med pragmatiska politiker och stark ekonomi. Det är förstås utlänningar. Betraktare som inte begriper vilket pris svenskarna betalar för att ha det så här djävla bra.

President Emmanuel Macron till exempel. I Frankrike har nyligen utkommit en bok med titeln "Macron svensken". Författare är sverigekännaren Alain Lefebvre, journalist och tidigare diplomat med placering på franska ambassaden i Stockholm. Lefebvre, intervjuad av frilansjournalisten Johan Tollgerdt i P1-progammet Godmorgon Världen, driver tesen att president Emmanuel Macron i mångt och mycket är "svensk" (Björn Söder, SD, är inte tillfrågad) med Sverige och svensk politik som förebild.

Macron sägs rakt av vilja kopiera svenska pensionssystemet (det skulle Spalten avråda honom från). Han gillar också a-kassan och åtskilligt annat i vårt välfärdssystem. Författaren själv tycker att Sverige ska lära av fransk sjukvård och finsk skola och fördela inkomsterna bättre. Allt är inte perfekt, men författaren konstaterar ändå att Sveriges invånare inte tycks veta hur bra de har det.

Till de oinvigda hör fattigmiljardärerna Antonia Ax:son Johnson och Rune Andersson. Snabbt red de ut i media och uppmanade Alliansen att rycka åt sig makten med hjälp av Sverigedemokraterna. Maktskiftet var viktigt för att genomföra nödvändiga reformer. Vilka då? Kan det handla om sänkt skatt, återigen mest för de som har mest, lättare att säga upp anställda, billigare arbetskraft, försämrad a-kassa, försämrad sjukförsäkring. Man ska inte dalta med folk och någon ska ju betala kalaset och vem är bättre skickad till det än de som redan är vana vid litet.

Eller kan det handla om att skattefinansierade privata skolor och vårdinrättningar säkras? Rune Andersson och Antonia Ax:son Johnson, storägare i branschen, skulle äntligen få sova lugnt och slippa kommunistspöket som vill sno deras skatteåterbäring.

Hur det går med regeringsbildandet återstår att se. Talmannen kan ha haft mattelektion med Ulf Kristersson. Övertygat om att ett minus två inte är tre. Fransmannen Alain Lefebvre är i alla fall inte orolig. Sveriges pragmatiska politiker kommer att fixa det här.

Läs mer om