Nytt år, nya insatser. Donald Trump och Vladimir Putin spelar Monopol om världen. Om du tar den så tar jag den … Elon Musk, han med“Tramp-bilarna”, sköter Banken.
I potten ligger Panamakanalen, Kanada och Grönland. Och Ukraina förstås. Vissa tror att Putin gärna vill lägga också Gotland i potten. En annan tror dessvärre att Putin trånar efter Norrbotten, med dess militärstrategiska läge och rika naturtillgångar.
En landsända ingen regering förstått att värdesätta. Därav den miserabla infrastruktur som gör att malmen från statliga gruvjätten LKAB inte kan fraktas till köparna och staten, samhället och folket, förlorar värden för miljarder och åter miljarder. Nog är det skamligt.
Pengar kan det inte handla om. Pengar finns det gott om. I Sverige råder sedan årsskiftet ett slags nationell “Grannyra” orkestrerad från finansdepartementet där moderaten Elisabeth Svantesson håller i taktpinnen.
I Postkodmiljonären Rickard Sjöbergs "Grannyra" är det postnumren som bestämmer vart vinsterna ska gå.
I finansminister Svantessons “Grannyra” är det inkomsterna som avgör. Mest får också här de som har flest lotter – det vill säga flest tusenlappar i inkomst¨– när Bettan knackar på med guldkuverten och delar ut runt fyrtio miljarder i skattesänkningar. Mest till dem som har mest, minst till dem som har minst.
“Mamma mamma! Vi fick sexti spänn! Blir det godis nu till fredagsmyset?
Vi får se. Måste spara. Ni behöver nya vinterskor.
Som liberalen Johan Pehrson, ovanligt tydligt, sagt; Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös...
Tänker finansministern blåsa liv i den inflationbrasa hon så stolt påstår sig ha släckt? Nej då. Det är det som är grejen med fördelningen. För det första; de som får mest har redan mest och knappast något uppdämt köpbehov.
För det andra kanske producenter och säljare av varor och tjänster nöjer sig med den ökade vinst ökad omsättning ger och struntar i inflationsdrivande prishöjningar. Än sker under.
Nobelpristagarna i ekonomi delar inte regeringens syn på ekonomisk fördelning. Tvärtom. Demokratiska samhällen som ser till sina svagaste, som låter alla få del av välståndet, är blomstrande samhällen. Visar deras forskning. Men det är förstås bara åsikter. Som det där om att jorden är rund.
I alla fall finns det något alla kan glädjas åt; Systrarna Öberg från Svensbyn, utanför Piteå, ni vet. Elvira och Hanna lyfter skidskyttet till mirakelnivå och man kan tjoa och skratta och applådera, fastän vi befinner oss mitt emellan krig och fred och framtiden ligger i skuggan av Putin och Trump.