Från Stora journalistpriset till den föga smickrande utmärkelsen "Årets förvillare" brukar vägen vara lång. Detta alldeles oavsett att Stora journalistpriset inte alltid har känts klockrent, men det är å andra sidan mest en tyckarfråga. Ungefär som "vann rätt låt" i mellon.
Hur som helst, filmaren och journalisten Henrik Evertsson belönades 2020 med Stora journalistpriset för dokumentären "Estonia – fyndet som förändrade allt". Hur juryn lyckades komma fram till det förblir skrivet i stjärnorna. Särskilt som juryn redan då hade tillgång till förödande kritik mot Evertssons verk. Dokumentären kallades "spekulativ" och "konspiratorisk" och att Evertsson "gav liv åt redan avfärdade skrönor".
Andra svalde budskapet med hull och hår. En känsloburen opinion tvingade Haverikommissionerna i tre länder att agera. Det gav ingenting. De hopsnickrade teorierna var möjligen spännande, men saknade grund. Kända fakta kvarstår – Estonia förliste på grund av det trasiga bogvisiret.
Det är också därför som föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) har beslutat att utse Henrik Evertsson samt Stora journalistprisets jury till "Årets förvillare". Juryn får sin del av skammens rodnad för att de "till en bred allmänhet lyft fram och legitimerat konspirationsteorier kring Estoniakatastrofen" och vidare "Gedigen erfarenhet inom journalistik till trots har Stora journalistprisjuryn 2020 brustit anmärkningsvärt i källkritik. Trots att Evertssons dokumentär tydligt använder sig av en konspirationsteoretisk berättarteknik och att det föreligger direkt manipulation av data har juryn inte uppmärksammat detta och valt att bortse från de signaler som kommit dem till känna". Stenhård, men välförtjänt kritik.
I sin motivering gällande Henrik Evertsson skriver VoF bland annat att "En god journalist hade strävat efter att ge allmänheten relevanta fakta i stället för att torgföra en spektakulär spionfantasi kring händelseförloppet. Dokumentärens genomslag gör dess förvillande aspekter än mer allvarliga. I förlängningen har Evertssons gärningar även lett till stora kostnader för såväl Sverige som andra länder."
Sensmoralen är att det nästan alltid är den enkla sanningen som gäller. I det här fallet ett trasigt bogvisir.