När nätmobben hatar går ingen säker

Nära skräll, men vi ska vara glada över en poäng. Mindre kul är näthatet mot målmissaren Marcus Berg.

Foto: Bildbyrån

Krönika2021-06-18 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så totalt utspelade och ändå så nära en skrällseger. Jag tänker på Alexander Isaks skott i stolpen via ett spanskt smalben, men än mer på Marcus Bergs närmast oförklarliga miss på nämnda Isaks framspelning. Öppet mål från typ en meter.

Vi var nog många som skrek högt framför tv:n, i mitt fall framför en liten platta vid en ström i Arjeplog. Som vi suckade och svor och nog förbannade vi Berg som de senaste åren ofta missat till synes klara målchanser.

Samtidigt är nog alla fotbollskunniga klara över att Berg har andra fördelar som gör honom till återkommande startspelare när Sverige spelar. Men det är klart att han skulle ha satt den, om än många större spelare än Berg har missat öppet mål.

Det som sedan händer är mer problematiskt. Att vara besviken och kritisk är en sak, men när hundratals människor släpper alla fördämningar och öser ur sig hat och hot på sociala medier så blir det bara för mycket. En pöbel utan spärrar hetsar varandra och drar sig inte ens för att blanda in Bergs familj.

Inte många av dessa patetiska stackare skulle våga ställa sig på torget eller ens på puben och skrika ut sitt hat. Den som till äventyrs vågade skulle betraktas som störd.

Men på sociala medier gäller inte de koder vi människor efter bästa förmåga efterlever i andra sammanhang. Med ett par knapptryck är det en annan verklighet som gäller. En verklighetens skruvade overklighet där ingen går säker.

Jag ska våldta din mamma, någon?

Jag skrev "Gör oss glada i sommar, Sverige" i förra veckans krönika. Efter 0–0 mot favoriten Spanien finns det väl anledning att vara lite glad, men vi var nog många som förväntade oss lite mer framåt av Sverige. Lite tuffare presspel, lite säkrare passningar och framförallt mer mod och mindre rädsla.

Det var verkligen nära att Spanien gjorde mål, men som alla kunde se så storspelade Robin Olsen och stod för minst tre kvalificerade räddningar. Tack, Robin, tack. Och tack för en svensk defensiv som verkligen inte är lätt att knäcka för spelmässigt överlägsna motståndare.

Idag väntar Slovakien som lite överraskande vann över Polen. Jag såg matchen och blev inte direkt byxis av det jag såg. Ska Sverige gå vidare från gruppen så krävs det en seger. Det kan vara läge idag.

Och hur det än går så är det sannolikt ett helt annat Sverige som kliver in på planen. Gör oss glada i sommar, Sverige!

Karta: Piteå