Myndigheter som hjälper PT granskas också

Polis, räddningstjänst och rättsväsende ger PT många nyheter. Men att granska dessa myndigheter ingår också i vårt uppdrag.

Foto: Jens Ökvist

Krönika2020-05-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns ett stort intresse för kriminaljournalistik bland Piteå-Tidningens läsare. Statistik visar att artiklar om brott, åtal, straff och liknande är vällästa både i papperstidningen och på pt.se. Även olyckor och bränder väcker stort engagemang.

För att kunna erbjuda detta material krävs ett samarbete med polis, räddningstjänst och rättsväsende. Utan kontakt med dem skulle journalistik av händelsekaraktär bli tämligen urvattnad.

Polisens regionledningscentral i Umeå har anställda kommunikatörer som vi pratar med dagligen och vi har också lokal poliskontakt minst fem dagar i veckan. Vi får rapporter av SOS alarm när det brinner eller sker olyckor och räddningstjänsten pratar vi med när sådana saker inträffar.

Åtal skickas dagligen ut från tingsrätten och även listor med vilka rättegångar som hålls kommer därifrån.

Trots den nära kontakten med polis, räddningstjänst och rättsväsende är det otroligt viktigt att vi är oberoende och granskar även dem. PT ser inte mellan fingrarna när det kommer till brott som begås av poliser eller jurister som har som jobb att gripa och döma brottslingar.

En polis har ett stort förtroendeuppdrag och en maktposition. Allmänheten litar på poliser och därför är det naturligtvis viktigt att de följer lagen. Vi skriver när polisen bötfäller fortkörare och rattfyllerister. Om en polis skulle begå samma brott skulle vi slå upp det betydligt större. Samma sak gäller när Polismyndigheten begår misstag. Vi berättade exempelvis ingående när polisen stormade en filminspelning i Svensbyn i tron att det var ett pågående rån.

PT skrev många kritiska artiklar när rättsväsendet dömde Kaj Linna för mordet i Kalamark helt utan trovärdiga vittnesmål och teknisk bevisning. Han blev ju senare helt frikänd av Högsta domstolen.

Vi kunde inte blunda när räddningstjänsten, rätt eller fel, klippte upp taket på en ny taxi när personer som varit inblandade i en olycka satt i baksätet i väntan på ambulans. PT fick uppmaningar om att inte skriva om händelsen, men vi var naturligtvis tvungna att berätta vad som hänt för våra läsare. Det ingår i vårt uppdrag.

Piteå-Tidningen behöver alltså uppgifter från polis, räddningstjänst och rättsväsende för att tillfredsställa läsarna, men att granska dessa myndigheter är minst lika viktigt och samhällsnyttigt.       

Anders Thelin, nyhetschef Piteå-Tidningen