Miraklet som räddade mig från halsflussen

Halsflussen kom som ett brev på posten men penicillinet räddade mig från misären. Ett privilegium i en tid när våra mest effektiva mediciner tappar sin verkan.

Ett prov av den mögelsvamp som penicillinets upptäckare Alexander Fleming arbetade med såldes 2017 på auktion i London.

Ett prov av den mögelsvamp som penicillinets upptäckare Alexander Fleming arbetade med såldes 2017 på auktion i London.

Foto: Alastair Grant

Krönika2021-09-04 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man blir ofta sjuk när man tar semester. Nu hade jag snarare tänkt mig en kortare period av obetald ledighet, men undantagen från sjukdomsregeln blev jag inte för det. Inte blev det trevligt heller. En lättare förkylning som utstrålar vemod och lätt melankoli kan man ju bära med visst jämnmod. Istället blev det halsfluss, detta satans otyg som på pappret låter mycket snällare än vad det är. Efter två dygns smärta, utan sömn och utan att ens kunna dricka vatten, gjorde sjukvården processen kort med mitt lidande och skrev ut en dunderkur penicillin. Mindre än 24 timmar senare kunde jag äta skrovmål, dricka läsk och sova som ett barn.

På delad plats med vaccin och vikten av vårdhygien är penicillinet förmodligen den viktigaste upptäckten i människans medicinska historia. Penicillinet utvinns ur mögelsvamp och var det första antibiotikum som upptäcktes. I herrens år 1928 hade forskaren Alexander Fleming slarvat med en bakterieodling som därför hade börjat mögla. Fleming noterade att bakterierna närmast möglet dog. Lite ”heureka” senare och Fleming gick till historien som den som upptäckte bakteriedödande läkemedel. När verktyg för massproduktion utvecklats i mitten på 40-talet påbörjades en ny medicinsk era där tidigare obotliga och plågsamma tillstånd plötsligt kunde botas. Vanliga åkommor som sårinfektioner, lunginflammation och blodförgiftning hade tidigare skickat drivor av människor i döden. Folksjukdomar som tbc och syfilis hade decimerat hela generationer och skapat fruktansvärda lidanden. När antibiotikan dök upp i olika former kunde alla dessa tillstånd och fler därtill botas. Det är svårt att uppskatta hur många miljoner liv denna fantastiska uppfinning, sprungen som ett oplanerat mirakelbarn ur ett ostädat labb, har räddat.

I dag finns risken att den moderna medicinens era också slutar med antibiotikan. Vår överanvändning av den för att bota enklare sjukdomar gör att resistensen hos olika bakterier ökar. Allt fler sjukdomar blir svårare att behandla när penicillin och annan antibiotika tappar sin kraft. Jag är väl själv en del av problemet men jag är glad att den räddade mig ur halsflussen. Vilket mirakel det är, att slippa ha ont. Jag kan bara hoppas att vetenskapen återigen kan hitta på något smart så att vi slipper kastas tillbaka till en bakteriell medeltid.